Begović predstavila u Njujorku projekat BIO4 kampus

|   Info
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović predstavila je u Njujorku američkim investicionim kompanijama projekat BIO4 kampus i mogućnosti veštačke inteligencije u Srbiji, saopštila je danas Vlada Srbije.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet

Predstavnici američkih investicionih kompanija koji su bili zainteresovani za srpski projekat, imali su izuzetno pozitivne reakcije na napore Srbije da prati globalne trendove u nauci kroz izgradnju svojevrsnog naučnog grada u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Sjedinjene Američke države predstavljaju zaista verovatno jedan od najrazvijenijih ekosistema ako pričamo o izvanrednom visokom obrazovanju, ako pričamo o inovacijama, o tehnološkom razvoju, o nauci i ako se za BIO4 čuje u Americi, verovatno će se čuti i u dobrom delu sveta, rekla je Begović.

Savetnik u kabinetu premijerke Ane Brnabić, Nenad Paunović rekao je da je BIO4 Kampus i naučni i privredni projekat, a najrazvijenija privreda u toj oblasti je upravo u Americi.

Tu su najveće kompanije, tu su kompanije sa kojima BIO4 Kampus već ima memorandume o razumevanju, kao što su Pfizer ili Ginkgo Bioworks sa kojima ćemo imati sastanke da proširimo saradnju i produbimo odnose i da još više radimo na zajedničkim projektima sa našim srpskim naučnim institutima, najavio je Paunović.

U saopštenju se dodaje da je i savetnik u kabinetu premijerke Stefan Badža govorio o razvoju veštačke inteligencije.

Važno je da se povežemo sa njima jer se ovde razvijaju proizvodi koji su najsavremeniji i najnovije tehnologije poput chatGPT-ja su prvo plasirane iz Sjedinjenih Američkih Država i da je zato važno da sa njima imamo jako intenzivnu komunikaciju da bismo imali pristup svim tim tehnologijama što pre, rekao je Badža.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar