Brnabić: Informacione tehnologije najsnažniji sektor

|   Info
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na otvaranju Međunarodne koferencije "Budućnost biotehnologije" da se Srbija za 10 godina skoro u potpunosti promenila i da je pre šest godina najsnažniji sektor bila poljoprivreda, a da su to sada informacione tehnologije (IT)
Foto: FoNet/Vlada Srbije

 

Izvor: FoNet

Brnabić je rekla da je pre 10 godina izvoz IT industrije bio oko 370 miliona evra, a da će ove godine biti viši od 2,5 milijardi evra.

"Naša poruka je jednostavna. Za one koji su gledalo film 'Polje snova' pratili smo poruku 'ako ih gradite oni će doći' i gradili smo naučno-tehnološke parkove i sada ih proširujemo", naglasila je Brnabić.

Ona je ukazala na ocene da je "biotehnologija peta revolucija, a po nekima da je to nastavak četvrte revolucije", ističući da "Srbija svakako želi da bude deo toga i veruje u sposobnost svojih ljudi".

Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende rekao je da je prosperitet nešto za šta se treba boriti svakog dana, a da će u tome tehnologija igrati veliku ulogu.

Brende je ukazao da mrežu za četvrtu industrijsku revoluciju čini 16 centara, da je jedan u Srbiji i da veruje da će on biti poseban.

Administrator UNDP Akim Stajner (Achim Steiner) rekao je da bi korišćenje biotehmologije moglo da ponudi lekove za mnoge bolesti.

Kako je rekao, te tehnologije treba koristiti na dobrobit zajednice i da takav treba da bude i Centar za četvrtu industrijaku revoluciju u Srbiji.

Cemtar za četvrru industrijsku revoluciju formirali su Vlada Srbije i Svetski ekonomski forum.