Brnabić: Neophodno da se vlade prilagođavaju promenama u oblasti veštačke inteligencije

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ključna poruka Svetskog samita vlada u Dubaiju da je neophodno da se vlade prilagođavaju promenama u oblasti veštačke inteligencije i da one države koje budu pratile te promene mogu da usmeravaju i svoj ekonomski razvoj.
Foto: FoNet/Vlada/Peđa Vučković

 

Izvor: FoNet

Ana Brnabić je na kraju dvodnevne posete Dubaiju izjavila novinarima da je na Samitu ukazano na to da će 2024. biti godina u kojoj će se videti najveće promene od početka čovečanstva, što je pomalo i zastrašujuće, dok se sa druge strane otvaraju ogromne mogućnosti vladama da na najbolji način pružaju usluge građanima, investitorima i privredi, saopštila je Vlada Srbije.

Premijerka je istakla da je na Samitu rečeno i da će promene koje donosi veštačka inteligencija dodatno napraviti raslojavanje među zemljama sveta kakvo do sada nismo videli.

Prema njenim rečima, zemlje se neće deliti na bogate i siromašne već na one koje imaju uticaj i kontrolu nad procesima u svetu i na one koje ga nemaju.

Ana Brnabić otvorila je ranije danas šesti Forum vladinih usluga u okviru Svetskog samita vlada, na kojem je istakla da je Srbija zabeležila značajan uspeh uvođenjem elektronskih usluga koje olakšavaju svakodnevni život građana. U tom poslu Srbija je pošla od nule, a za osam godina došla je do toga da ima skoro potpuno elektronsku upravu, rekla je premijerka i dodala da uvek postoje stvari koje se mogu poboljšati i nove baze podataka koje se mogu kreirati.

Ana Brnabić prisustvovala je u Dubaiju i potpisivanju Memoranduma o razumevanju Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije.

Prema njenim rečima, UAE su razvili svoj jezički model koji služi da bi se kompjuter nečemu naučio, da mu se šalju podaci, koje onda obrađuje i daje odgovore na različita pitanja. To je praktično model kao američki GPT, a kako je dodala, naučni instituti, startapovi i drugi u Srbiji će moći da ga koriste na osnovu potpisanog Memoranduma.

Ana Brnabić je prvog dana Samita u Dubaiju govorila na panelu "Budućnost mobilnosti", a imala je sastanke sa više zvaničnika na marginama tog svetskog skupa.

Samit u Dubaiju okupio je više od 85 međunarodnih i regionalnih organizacija, 120 delegacija vlada, a obuhvatio je programom 15 foruma i više od 120 radionica i sesija, uz učešće više od 200 govornika.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar