Brnabić: Veštačka inteligencija važna za budućnost Srbije

|   Infotehno
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će za budućnost Srbije dalji rast, napredak i efikasnost njene privrede i kvalitet usluga javne uprave, biti važna veštačka inteligencija, dodajući da je prošle godine zabeležen izvoz informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) usluga od 2,7 milijardi evra.
Foto: FoNet/Vlada Srbije /Slobodan Miljević

 

Izvor: FoNet

Brnabić je prisustvovala konferenciji "Doba veštačke inteligencije" i naglasila da je dobro što se Naučno-tehnološki park u Novom Sadu razvija i raste.

Prema njenim rečima, procene su da će veštačka inteligencija do 2030. godine uticati više od 15 odsto na globalni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da one zemlje koje ne investiraju u razvoj veštačke inteligencije neće moći da računaju da će biti deo globalnog rasta.

Brnabić je naglasila da je bila dobra strateška odluka da se investira u naučno-istraživačke institute, jer Srbija ne sme da zaostane, već mora biti jedan od lidera u tom procesu ako želi brz i dinamičan, ekonomski rast i razvoj u bliskoj budućnosti.

Ona je navela i da je Srbija u proteklih pet godina bila država u Evropi s najvećim rastom izvoza usluga, koji je porastao 112 odsto, a stopa rasta IKT sektora u 2022. godini od 45 odsto bila je veća od svih država Evrope.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar