Brnabić: Vlada će učiniti sve da u Srbiju dovede visokotehnološke firme

|   Info
Nemačka kompanija MTU donirala je danas Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu motor aviona "Erbas 318", kako bi se učenici i studenti na njemu obučavali, a premijerka Ana Brnabić poručila je da će Vlada u narednom periodu učiniti sve da u Srbiju dovede visokotehnološke firme kao što je ta.
Foto: FoNet/Ana Paunković

 

Izvor: FoNet

Ona je, tokom posete Trening centru Vazduhoplovne akademije, zahvalila MTU što je za svoju investiciju veću od 100 miliona evra izabrala Srbiju, što je za zemlju značajno, jer u pogonu u Staroj Pazovi trenutno radi 230 ljudi, a u narednih nekoliko godina biće ih 440.

Prosek godina zaposlenih je 34, a Brnabić je istakla da se radi o visokoobrazovanim i visokostručnim ljudima, koji neće odlaziti iz Srbije.

Ona je najavila da će u ogranke Vazduhoplovne akademije u Beogradu i Vršcu u narednih nekoliko godina biti uloženo 65 miliona evra, jer su to regionalni centri, jedini u ovom delu Evrope, a iskazan je interes iz raznih država sveta da njihovi ljudi dođu u Beograd da studiraju.

Brnabić je rekla da vazduhoplovna akademija ima najbolje i najjeftinije školovanje za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, za koje će biti nabavljeni novi helikopteri, a biće sprovođena obuka i za pilote Er Srbije i Vojske.

Ona je pozvala učenike, studente i kompanije da se što više uključe u dualno obrazovanje, jer su plate veće i dobijaju odmah posao.

Kako je objasnila, 62 odsto onih koji su prošle godine završili srednju školu u sistemu dualnog obrazovanja dobilo je posao, dok je kod onih sa klasičnim obrazovanjem to 37 procenta.

Prva plata onih sa dualnim obrazovanjem je 640 evra, dok je onih sa klasičnom srednjom stručnom školom 556 evra, navela je Brnabić.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.