Dačić uoči samita u Londonu: Poruka da je proširenje EU i dalje aktuelno

|   Info
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da je suština sastanaka u okviru Berlinskog procesa, kao što je predstojeći samit u Londonu, osim konkretnih projekata i pokazivanje da je tema proširenja EU i dalje aktuelna.
Izvor: RTS
 
Londonska konferencija u okviru Berlinskog procesa održava se sutra i prekosutra a Ivica Dačić je već stigao u London i tokom podneva je obišao grob Karla Marksa na Hajtgejtskom groblju u severnom Londonu.
Dačić je za RTS rekao da on i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sutra imaju sastanke sa ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova. Nakon toga uslediće centralni samit premijera sa šefovima država i vlada nekih zemalja EU.
"Ovoga puta se Velika Britanija trudi da se to ne odnosi samo na ekonomiju ili na, kako se to često zove – 'conectivity', odnosno povezivanje, već da tu malo postoje i političke teme kao što je to pomirenje u regionu, nestala lica", kaže Dačić.
Dodaje da je centralna stvar kod svih samita to što je pokrenuta inicijativa i što se neko setio da pokaže da je proširenje EU na Zapadni Balkan i dalje prisutno na agendi. Dačić ističe da tu veliku zahvalnost dugujemo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.
"Iz naše perspektive mi često ne vidimo da postoji veliki otpor tome u EU. Da isto kao što u našim zemljama možda postoji jedan zamor od stalnog odlaganja proširenja, odnosno zamor od stalnih reformi, tako u zemljama EU postoji jedan zamor od proširenja u smislu toga da zemlje razmišljaju da li je to u njihovom interesu", kaže Dačić.
Ističe da i dalje postoje različiti stavovi i da se iznose ideje da treba zaustaviti dalji prijem novih članica u EU.
Zbog toga je, poručuje Dačić, za Zapadni Balkan a u ovom slučaju konkretno za Srbiju i Crnu Goru, od velikog značaja bila ideja da se 2025. godina definiše kao neki okvirni termin za moguće pristupanje.
"Suština ovih samita jeste, osim određenih konretnih projekata koji doprinose razvoju naših političkih i ekonomskih odnosa u regionu, da pokaže da je ta tema i dalje aktuelna", rekao je Dačić.
Ministar spoljnih poslova Srbije je naveo da je najavljeno da će sledeći samit biti u Poljskoj i da će se Berlinski proces nastaviti.
Posle ministarskog sastanka u ponedeljak, londonska konferencija kulminira u utorak sastankom premijera svih balkanskih država.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar