Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu

|   Info
U Srbiji se 21. oktobar obeležava kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, dana kada je u kragujevačkim Šumaricama streljano oko 3.000 nedužnih civila, među kojima 300 đaka i nastavnika tadašnje Muške gimnazije.
Foto: Vikipedija

 

Izvor: FoNet, RTS

Streljanje je bilo odmazda za pogibiju 10 i ranjavanje 26 nemačkih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na Treći bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta.

Na ovaj dan se u spomen-kompleksu Šumarice tradicionalno održava Veliki školski čas, uz prigodan muzičko-scenski program.

Kod spomenika "Prekinut let" danas će biti održan moleban, kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljuje RTS.

Prvo okupljanje porodica i rodbine nastradalih u Šumaricama održano je 1944. godine.

Spomen-park "Kragujevački oktobar" osnovan je 1953. godine sa misijom da očuva uspomenu na streljane nedužne civile, da neguje kulturu sećanja i širi ideju mira i tolerancije kroz raznovrsne memorijalne i umetničke manifestacije i aktivnosti.

Veliki školski čas kraj spomenika streljanih đaka i profesora u ovoj formi održava se od 1971. godine, a tada je izvedena poema Duška Radovića "Crni dan".