Darko Trifunović: "Srbija ne treba da trči u sankcije"

|   Info
Srbija ne treba da trči u sankcije, jer ima mogućnost da i na drgoj strani kupuje oružje. Nabavka oružja iz Rusije Srbiju može dovesti do sankcija, dok Rusija u tome ima svoje interese, smatra direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, Darko Trifunović. Ipak, predsednik Srbije, Aleksandar Vučič, vodi se srpskim interesima, pa će i učiniti sve da Srbija ne dođe u nezgodnu situaciju, zaključuje Trifunović.

Srbija treba da modernizuje svoje naoružanje, a šansa za Srbiju, kako bi izbegla sankcije, je Kina, ocenjuje direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, Darko Trifunović, s obzirom na to da su ruske fabrike pod sankcijama, kao i njeni sistemi.

 

SAD su donele Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija, koji je kongresni zakon i takav da limitira i predsednika SAD-a, Donalda Trampa, da donese drugačiju odluku, pa svako ko nabavi takvo naoružanje sam sebe gura u sankcije.

 

Ono što je do sada Srbija nabavljala, ti ugovori su se odnosili na nabavku i modernozaciju naše vojske pre uvođenja sankcija. Međutim, od sada će i pklon biti sankcionisan, kaže Trifunović i dodaje da ako sami sebe dovedemo do sankcija SAD-a, automatski ćemo dobiti i sankcije Evropske unije, što znači moguće uvođenje viza, ali i prestanak ekonomske pomoći. Tako da ima puno ekonomskih, političkih i bezbednosnih razloga da Srbija ne stavlja sama sebi omču oko vrata, zaklučuje Trifunović.

 

Novinar: Danijela Janev