Digitalne tehnologije u poljoprivredi

|   Infotehno
Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i Evropska banka za obnovu i razvoj pokrenuli su istraživanje stepena primene digitalne tehnologije u oblasti proizvodnje voća i povrća u Srbiji.

 

Izvor: FoNet

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa profesorkom dr Vesnom Bengin iz Instituta Biosens Univerziteta u Novom Sadu, pokrenuli su istraživanje stepena primene digitalne tehnologije u oblasti proizvodnje voća i povrća u Srbiji, saopštili su danas FAO i EBRD.

Istraživanje će, kako se navodi, obuhvatiti 500 ispitanika, odnosno reprezentativni uzorak malih, srednjih i velikih poljoprivrednih gazdinstava i kompanija, koji se bave proizvodnjom preradom i otkupom voća i povrća.

Ova studija je deo šireg projekta, koji FAO i EBRD realizuju u Srbiji, Ukrajini i Turskoj, i ima za cilj da se na osnovu sagledavanja realnog stanja i potreba domaće poljoprivrede, razviju novi mehanizmi, kroz programe FAO i EBRD i predloge mera kreatorima agrarne politike i privatnom sektoru.

"Savremene digitalne tehnologije mogu doneti veliki napredak poljoprivrednim proizvođačima, bez obzira na veličinu njihovih gazdinstava. Značaj i potencijal digitalnih tehnologija još bolje vidimo sada, u vreme krize izazvane korona virusom. Nabavka repromaterijala, savetovanje iličdirektno povezivanje proizvođača i potrošača postali su komplikovaniji nego ikada, a digitalizacijom bi mogli biti značajno unapređeni u post-korona poljoprivredi", naglasila je profesorka Vesna Bengin.

Osnovnu primenu digitalnih tehnologija u poljoprivredi (DTP) predstavljaju takozvane Senzorske tehnologije, kao što su meteorološke stanice na parceli, senzori vlažnosti i skeneri zemljišta, različiti senzori na biljkama, mapiranje prinosa, snimci sa satelita, drona ili aviona ili IoT uređaja.

Tu su još precizna poljoprivreda i robotika, koje omogućavaju optimalnu setvu, đubrenje i zaštitu useva, precizno navodnjavanje, precizno suzbijanje korova i automatizovanu berbu kao i analitika koja omogućava da se na osnovu podataka sa senzora i uz pomoć cloud tehnologije ili tehnologije veštačke inteligencije donesu prave odluke vezane za proizvodnju.

Učesnici istraživanja će nakon popunjavanja upitnika biti pozvani na radionicu koja će biti organizovana u Novom Sadu, gde će kroz direktan razgovor sa stručnjacima FAO i EBRD, iz prve ruke saznati o dostupnim rešenjima za digitalnu poljoprivredu i mehanizmima finansijske podrške, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar