Formirana regionalna unija teatara

|   Info
U svečanoj sali Skupštine grada Beograda formirana je Regionalna unija teatara i potpisan je protokol o poslovnoj saradnji između šest pozorišta iz regiona, Nacionalne Ustanove Dramski Teatar – Skoplje, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, Gradskog pozorišta Podgorica, Mestnog gledališča Ljubljana, Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta, čiji je direktor Jug Radivojević idejni tvorac Unije.

Cilj ove unije je da se kroz različite vidove umrežavanja međusobno predstave dostignuća i prikažu aktuelne teme i ideje u oblasti umetnosti u regionu i da se kroz zajednički rad obuhvate različita znanja i dostignuća. Regionalna unija teatara organizovaće pozorišne festivale u glavnim gradovima zemalja iz regiona,  realizovati koprodukcione projekte i gostovanja tokom pozorišne sezone.

Prva koprodukcija Regionalne unije teatara je predstava Ko se boji Virdžinije Vulf (Ulysses i Beogradsko dramsko pozorište), koja je svoju premijeru imala i na Brionima i u Beogradu, a od 1. oktobra je na stalnom repertoaru BDP-a.

Prvi festival Unije, revijalnog karaktera, biće održan od 1. do 6. decembra 2019. godine, otvoriće ga predstava Liliom u režiji Ane Tomović. Decembarski festival Unije će svake godine biti organizovan u Beogradu, dok će se u svakom gradu, sedištu članice Unije, takođe održavati festivali u okviru kojih će publika moći da vidi različite predstave iz pomenutih pozorišta, kao i novih koprodukcionih projekata.

Potpisivanju unije prisustvovali su i Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda i Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda, ali i predstavnici stranih potpisnica.

Novinar: Ivana Damnjanović