Groznicu Zapadnog Nila lečimo kao u EU

|   Život
U Srbiji je od groznice koju prenose komarci umrla 21 osoba, a zaraženo 213, čije lečenje traje do četiri nedelje. Dr Goran Stevanović: U opasnosti stariji hronično bolesni, dijabetičari

 

Izvor: Večernje novosti

Od virusa Zapadnog Nila umrlo je šest osoba u poslednjih nedelju dana u Srbiji! Broj umrlih tako se za nedelju dana povećao sa 15 na 21, dok se broj obolelih sa 159, koliko ih je bilo prošle sedmice, popeo na 213 registrovanih slučajeva. Ove alarmantne podatke saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Broj obolelih u poslednjoj nedelji povećan je i u zemljama Evropske unije. Prema poslednjem izveštaju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti od 23. avgusta, u zemljama EU registrovano je 410 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, pri čemu je najveći broj prijavljen u Italiji (183), Grčkoj (106), Mađarskoj (58), Rumuniji (56), Francuskoj (5) i Hrvatskoj (2). Kada su u pitanju smrtni ishodi, prema podacima ovog Centra, najveći broj je registrovan u Grčkoj (7), Rumuniji (5), Italiji (3).

Zabrinjava to što je u čitavoj Evropi registrovano ukupno 410 slučajeva bolesti, a u Srbiji 213, kao i da je od tog broja u Evropi umrlo 15 osoba, a u našoj zemlji 21! Imamo li kapaciteta da primimo sve pacijente, znamo li kako da lečimo ovaj virus i zašto je smrtnost od groznice Zapadnog Nila ovolika, za "Novosti" odgovara direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti, doc. dr Goran Stevanović.

Građani bi, upozorava dr Stevanović, trebalo da se jave lekaru primarne zdravstvene zaštite u slučaju svake povišene teperature, praćene intenzivnom glavoboljom, povraćanjem, a koje traje duže od 48 sati, a lekar će nakon pregleda pacijenta da proceni da li postoje moguće sumnje ili ne.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar