Skupština Srbije o dopunama Zakona o utvrđivanju porekla imovine

|   Info
Skupština Srbije završila je danas razmatranje Izveštaja o radu Komisije za zaštitu konkurencije za 2019. godinu i počela razmatranje amandmana koji je poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović podneo na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović je amandmanom predložio da izmene i dopune Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu stupe na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku“, a da se primenjuju, kao i druge odredbe ovog Zakona koje nisu menjane.

Tokom razmatranja  Izveštaja o radu Komisije za zaštitu konkurencije za 2019. godinu poslanik Srpske napredne stranke Veroljub Arsić rekao je da se ranije dešavalo da mali broj ljudi stekne veliku ekonomsku dobit, dok su drugi građani osiromašili.

On je rekao da je taj „ekonomski zločinački poduhvat koji je osiromašio ne samo građane, već i zdrav, realni deo srpske privrede počeo 2005. godine“.

U tome je, kako je naveo, učestvovao tadašnji predsednik Vlade Vojislav Koštunica i mnogi drugi, uz posredovanje predsednika Srbije Borisa Tadića i dodao da je reč o preuzimanju C marketa od strane kompanije Delta.

On je rekao da je za 44 miliona evra, uz saglasnost Trgovinskog suda koji je vodio stečajni postupak, kompanija Delta postala vlasnik 60 odsto imovine C marketa.

Arsić je rekao da takav potez nije mogao da se desi bez političke podrške države, pre svega tadašnjeg premijera Koštunice, njegove Vlade, ali i sudova koji su u tome učestvovali.      

Prema njegovim rečima, kupovinom C marketa Miroslav Mišković je postao vlasnik dve trećine Srbije.

„Počeo je preko svoje kompanije da isisava novac, da uzima, da otima od svakog dobavljača, jer ako se ne prihvate njegovi uslovi nabavljaće robu od konkurentske firme“, rekao  je Arsić.

Posle razmatranja predloženog amandmana poslanici će, u delu sednice koja počinje u 16.00 časova, postavljati pitanja članovima Vlade Srbije, a zatim će glasati o tačkama dnevnog reda sednice koja je u toku.