Vučić i Varhelji o energetici i migracijama

|   Info
Srećan sam zbog Okvirnog sporazuma finansijske pomoći za Srbiju za period od 2021-2027 godine, za podršku u oblasti energetike, a Srbija će dobiti i 165 miliona evra budžetske podrške do kraja godine, što je za nas veliki i značajan novac, istakao je Vučić i zahvalio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem da Srbija za gas, sada na mesečnom niovu po kombinovanim cenama, ne troši manje od 200 miliona evra, a na uvoz struje 40, u novembru, do 100 miliona evra u decembru.

Govorili smo o različitim pitanjima diversifikacije, podršci EU za modernizaciju pruge kod Niša, vladavini prava, rekao je Vučić i naglasio da se radi sa EU, Venecijanskom komisijom na usaglašavanju i verujem da će Evropska komisija videti i uvažiti napore Srbije.

Energetika i migracije bile teme razgovora, rekao je Varhelji i dodao da je EU brzo reagovala u sektoru energetike i napravljen je paket pomoći koji će doneti 2,5 milijarde evra za region.

Donećemo 165 miliona evra za pomoć domaćinstvima, malim i srednjim preduzećima da premoste cenovni jaz koji je nastao zbog energetske krize. Drugi deo programa je posvećen ulaganjima koje treba da promene enertegsku sliku Balkana, rekao je Varhelji.

Moramo promovisati energetsku tranziciju, nove rute i izvore enrgije i zato "guramo" bugarske prijatelje da ubrzaju izgradnju gasnog interkonektra preko kojeg možda već iduće godine vidimo azerbejdžanski gas do Srbije.

Varhelji je rekao da je sve to deo Ekonomsko investiconog plana za region, vrednog 30 miliona evra, dodajući da energetski paket dolazi "povrh toga".

Razgovarali smo i kako zaustaviti neregularne migracije u regionu, rekao je Varhelji i istakao da je to bezbednosna pretnja i Srbiji i EU.

Zato smo ovde da pomognemo, udružimo snage i pomognemo Srbiji da razbije krijumčarske mreže i jačamo svoju posvećenost i podršku zaštiti granicama, naročito na južnoj granici sa Severnom Makedonijom.

Onaj ko nema pravo da ostane, neće moći da ostane. Zapadni Balkan, a posebno Srbija može da računa na svaku podršku EU. Pomoć je povećana za 60 odsto, na iznos do 350 miliona od 2021 do 2024. godine, najavio je Varhelji.

On je istakao da je potrebno završiti deo oko medijske strategije, kao i da su potrebne jasne poruke, koraci koji dolaze iz Beograda po tom pitanju, navodeći da ruski rat u Ukrajini utiće na napredak u pristupanju.

Usklađivanje sa spoljnom politkom EU ima važniju ulogu nego ranije, jer su pod napadom mir, sigurnost i bezbednost našeg konitineta, potrebna nam je Srbija, zemlja kandidat da nam pomogne, istakao je on

Snažan saveznik, to je ono što vidimo u Srbiji i zato nam je potrebno da bude sa nama i na propisan način sprovedemo evropske sankcije, poručio je Varhelji.

Ovo je bila godina velikih izazova, ali želimo da ostane glavni politički i ekonomski partner Srbije, da je podržavamo na evropskom putu, ekonomskom oporavku, u izazovima energetske krize, u borbi protiv nelegalnih migracija, dodao je Varhelji.

Srbija može da računa na EU i mi želimo da računamo na Srbiju, rekao je Varhelji.

Uoči konferencije za novinare potpisani su sporazumi  o finansijskom partnerstvu Srbije i EU za sprovođenje programa koji se finansiraju kroz IPA 3 instrument, podršci EU upravljanju migracija  u oblasti zdravstva i kontroli granica.

Sporazume su u ime Srbije potpisale ministarke Tanja Miščević i Danica Grujičić, kao i v.d. direktorka Kancelarije za migracije Donatela Bradić.