Izgradnja stanova za izbeglice

|   Info
U Staroj Pazovi danas je postavljen kamen temeljac za izgradnju 169 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Opštine Stara Pazova.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Finansijska sredstva za izgradnju ovih stanova obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravnja Banka za razvoj Saveta Evrope, i delom iz budžeta Opštine Stara Pazova.

U saopštenju se navodi da je RSP fond donirao 3,9 miliona evra, dok je kontribucija Opštine Stara Pazova više od 55 miliona dinara.

Gradnja stanova počinje u Fruškogorskoj ulici bb. Izvođač radova je "Zlatibor gradnja Beograd" AD i "Kej" d.o.o. Valjevo. Rok za završetak gradnje je jul 2019. godine. Gradi se sedam lamela, ukupne bruto površine 11.654 m2.

Potprojekat pet RSP vredan je 52 miliona evra. Od te sume, odobrena međunarodna donatorska sredstva čine 38,8 miliona evra, a kontribucija Republike Srbije je 13,2 miliona evra.

Foto: FoNet

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da je izgradnja stambenih jedinica na lokaciji u Staroj Pazovi jedna od etapa u realizaciji Regionalnog stambenog programa, najvažnije regionalne inicijative za rešavanje dugoročnog raseljenja kao posledice sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu 1991-1995. godine.

"Republika Srbija je izuzetno posvećena ispunjenju ovog programa i u punoj meri doprinosi sprovođenju dogovorenih obaveza, o čemu svedoči i naše današnje prisustvo na polaganju kamena temeljca ovde u Staroj Pazovi", naglasio je Dačić.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić zahvalio se gostima bez kojih, kako je naglasio, "mi danas ne bismo bili tu".

"A sada i od sada i ubuduće majstori i neimari imaju reč. Neka je vama srećno kao i svim onim ljudima koji čekaju ove stanove", naglasio je komesar Cucić.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da današnje polaganje kamena temeljca predstavlja početak novog života za brojne porodice tako da to nije samo stvar izgradnje neke zgrade.

Ambasador SAD Kajl Skat je rekao da su SAD veoma ponosne što su portner u Regionalnom stambenom programu koji je već sada obezbedio krov nad glavom za više od 3.000 porodica.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar