Izraelski istraživač najavio knjigu o Jasenovcu

|   Info
Krajnje je vreme da se sazna istina o ustaškim zločinima, smatra vodeći istraživač Instituta za Holokaust "Šam Olam" iz Izraela Gideon Grajf i najavljuje "knjigu istine" o Jasenovcu.
Foto: Fonet

 

Izvor: Tanjug

Govoreći o patnjama logoraša, u intervjuu za današnju "Politiku", Grajf primećuje da je u Jasenovcu dolazilo do izražaja "nestvarno sladostrašće ustaških zločinaca", koji su ubijali logoraše.

- Oni su se zabavljali, obožavali su smrt umesto života. Vrlo je bolesno to izvrtanje svih ljudskih vrednosti, njihov sunovrat u ekstremnu neljudskost - rekao je Grajf.

Ukazujući na zajedničku istoriju Srba i Jevreja, Grajf je rekao da otkriva sve više sličnosti u stradanju dva naroda.

- Ubijani su u istim logorima, u nacističkim i ustaškim fabrikama smrti, a danas smo suočeni sa snažnim nastojanjima da se broj njihovih žrtava smanji, da se relativizuje. Kada to znamo, osećate da ste deo te velike tragedije, tragedije koju dele Srbi i Jevreji - rekao je Grajf.

Istovremeno je najavio da, u saradnji s ambasadorkom dr Ljiljanom Nikšić i drugim kolegama, priprema knjigu istine o Jasenovcu.

- Biće to knjiga štampana na tri jezika - popularna knjiga, ali u dobrom, potpunom značenju ove reči jer ljudi koji žive u ovoj i na pragu 2019. godine mnogo toga ne znaju o Jasenovcu - naveo je on.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar