Jaković: Problem nasilja nad ženama i dalje veoma prisutan

|   Info
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je povodom nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja izjavila da je neophodno pronalaženje novih metoda u rešavanju problema rodno zasnovanog nasilja.
Foto: printscreen televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Navodeći da je od početka godine do sredine maja, prema navodima iz medija i podacima civilnog društva, ubijeno 13 žena, Brankica Jaković je istakla da to potvrđuje da je problem nasilja nad ženama i dalje veoma prisutan.

Češćim prijavljivanjem nasilja, žene pokazuju da su osnažene, uprkos čvrstim stegama patrijarhata. Zbog toga podrška žrtvama mora biti prioritet čitavog društva, a reakcija nadležnih organa na prijavljeno nasilje efikasnija, smatra poverenica.

Prema njenim rečima, nedavni slučajevi femicida pokazali su da je među žrtvama bilo i žena koje su nasilje prethodno prijavljivale, kao i slučajeva ponovljenog nasilja, na šta je poverenik posebno ukazao Republičkom javnom tužilaštvu i Ministarstvu pravde.

Poverenik je uputio i incijative za izmenu Zakona o izvršenju krivičnih sankcija koja se odnosi na uvođenje obaveznog obaveštavanja žrtve o tome da se osuđeni otpušta sa izdržavanja kazne, kao i za izmenu Krivičnog zakonika u cilju njegovog usklađivanja sa Istanbulskom konvencijom.

"Bez obzira na ostvarene pomake u sistemu zaštite od nasilja, neophodno je kontinuirano unapređenje ljudskih kapaciteta, njihova stalna edukacija i međusobna koordinacija, bolja procena rizika ali i pronalaženje novih metoda u rešavanju problema rodno zasnovanog nasilja", ocenila je Janković.

Ona je navela da primenjena praksa u nekim državama  može biti od koristi naročito u pogledu korišćenja savremenih tehnologija, a da je važno da državni organi odlučnije pokažu rešenost da adekvatno odgovore i na ovakav vid nasilja i da javnost informišu o preduzetim merama.