Kampanja za unapređenja digitalnih veština starijih građana

|   Infotehno
Delegacija Evropske unije u Beogradu pokrenula je danas kampanju za podizanje svesti na temu unapređenja digitalnih veština starijih građana Srbije, sa ciljem da ovladaju osnovnim znanjima koja će im olakšati komunikaciju i korišćenje digitalnih usluga, komunikacija i ostalih digitalnih resursa, saopštio je danas EU info centar.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

U doba brzog tehnološkog napretka, stariji sugrađani neretko se suočavaju sa brojnim izazovima u procesu prilagođavanja novim tehnologijama, a samim tim i teže uklapaju u društvene tokove.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2022. godine, 32,4 odsto populacije u Srbiji starije od 65 godina koristilo je računar u poslednjih 12 meseci, a  44,5 odsto koristilo je internet u prethodnih godinu dana (u poređenju sa 69,71 odsto u EU).

Kao posledica digitalnog jaza, taj deo populacije ostaje uskraćen da u potpunosti iskoristi dobrobiti digitalnih usluga, ali i mogućnosti komunikacije i integrisanosti sa porodicom i prijateljima.

Besplatne obuke za digitalne veštine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i nekoliko drugih gradova Srbije, sprovodiće se od februara do juna.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar