Karavan "Digitalna ekspedicija" u Nišu

|   Info
Karavan "Digitalna ekspedicija", pokrenut na inicijativu kabineta predsednice Vlade Srbije, posetio je danas Niš, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža.
Foto: ite.gov.rs

 

 

Izvor: FoNet

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kao jedan od partnera karavana "Digitalna ekspedicija" kroz edukativne aktivnosti Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu radi na jačanju digitalne pismenosti dece i odraslih.

U okviru karavana, edukatori Centra u razgovoru sa decom, roditeljima i nastavnicima imaju zadatak da osvetle digitalne tehnologije kao sastavni deo života koje pružaju mogućnost za napredovanje, obrazovanje, bržu komunikaciju, istraživanje, zabavu, ali i da upozore da oni sa sobom nose i mnoge rizike i zloupotrebe, pa je i digitalna pismenost neophodna veština za "preživljavanje" u 21. veku.

U okviru karavana značajna aktivnost Ministarstva trgovine je podizanje svesti građana i edukacija o bezbednoj trgovini preko interneta. Da bi građani bezbedno uživali u kupovini preko interneta, imali odgovarajuća prava i zaštitu, moraju se držati pravila legalne kupovine, na koje im tokom karavana ukazuju eksperti Ministarstva.

Tokom narednih mesec dana karavan će posetiti još četiri grada i tom prilikom građani će se upoznati sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji sa državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.