Koncert Savda seksteta u Velikoj sali NKC-a

|   Život
“Veče sevdaha“ održaće se u četvrtak 30. marta 2023. godine, u Velikoj sali Niškog kulturnog centra, sa početkom u od 20 sati.
Foto: Niški kulturni centar

 

Savda sekstet osnovan je 2018. godine u Nišu od strane profesionalnih muzičara sa namerom da ovdašnjoj publici približi tradicionalnu muziku na jedan posve drugačiji i moderniji način. Aranžmani poznatih sevdalinki ovog niškog sastava, a i tradicionalne muzike sa prostora Kosova, Makedonije, Bosne, jednom rečju Balkana, obiluju uticajima džeza, pop i klasične muzike, i predstavljaju autentičan izraz umetničke slobode. Muzički spektar zasnovan na sintezi tradicionalnog i modernog stavlja fokus na sevdah, koji poreklo vodi od arapske reči savda (otuda i ime benda), što označava „crnu žuč“ koja je u antičkoj medicini bila poznata kao jedna od četiri telesne tečnosti za koje se verovalo da su kontrolisale ljudska osećanja i emocije. S druge strane, prema Vujakliji, sevdah jednostavno označava ljubav, ljubavnu čežnju i strast. Time je prožeta muzika Savda sexteta, čiji sastav čine: Bojan Videnović (aranžer/obrada/klavir), Bojan Mladenović (harmonika), Miloš Mijatović (klarinet), Vladan Karadžov (bas, kontrabas), Miloš Vojvodić (bubanj, perkusije) i Jovana Đorđević (vokalni izvođač). Svi aranžmani su rađeni u saradnji sa članovima seksteta.

Ulaznice, po ceni od 500 dinara mogu se kupiti u knjižari Niškog kulturnog centra „Branko Miljković“ (Bulevar dr Zorana Đinđića 37) od 13 do 20 sati i u knjižari „Indigo“  (Obrenovićeva ulica 39) od 8 do 20 sati.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar