KUU "Kopaonička frula Brus" čuva folklornu tradiciju

|   Život
Iako nije konkretno srpski izum, niti samo srpski instrument, frula je deo srpske istorije i tradicije i kao takva predstavlja nacionalni instrument.
Foto: televizija Kopernikus

 

KUU “Kopaonička frula” iz Brusa decenijama unazad neguje tradiciju sviranja ovog instrumenta, ali i folklornu tradiciju. Posle jednogodišnje pauze usled pandemije izazvane koronavirusom u Centru za kulturu Brus organizovan je tradicionalni godišnji koncert.

Mala varošica Brus, smeštena na obroncima Kopaonika, svake godine zvukom frule poziva ljude da dođu i posete ovo mesto. Ovu tradiciju od 1985. godine čuva i održava Kulturno umetničko udruženje Kopaonička frula iz Brusa. Broji oko 50 članova, decu različitog uzrasta, ali i starije ljubitelje tradicionalne muzike, okupljene u folklornoj, pevačkoj i frulaškoj sekciji. Najstariji član ima 64 godine, a najmlađi je osmogodišnji Milovan Simić.

Kako kaže, ljubav prema fruli i okarini rodila se na prvi pogled.

Od 1985. godine do danas kroz Udruženje je prošlo više od 400 dece i naučilo da svira ovaj tradicionalni instrument.

Tradicionalni godišnji koncert KUU “Kopaonička frula Brus” i ove godine okupio je veliki broj talentovanih mladih frulaša i folkloraša iz Brusa i okoline.

Mnogobrojni pehari i diplome krase vitrine ovog udruženja, koje je po oceni Evropske Kulturne Baštine 2019. proglašeno najvećim frulaškim udruženjem u Evropi. Kako kažu, nastaviće da čuvaju folklornu tradiciju i u godinama koje dolaze.