Mali: Srbija vodi računa o svakom dinaru

|   Info
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Srbija vodi računa o svakom dinaru, "ne igra se", pa su projekcije deficita budžeta za ovu godinu 2,2 odsto, a stopa rasta od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet

Prošle godina, uprkos svim izazovima, Srbija je rasla 2,5 odsto, ove godine procenjujemo rast od 3,5 odsto, a naredne godine četiri odsto, naveo je Mali i podsetio da je javni dug na kraju 2023. godine bio 52,3 odsto.

Mali je, na Kopaonik biznis forumu, rekao da je, zahvaljući merama fiskalne konsolidacije, Srbija 2019. godine imala stopu rasta od 6,4 odsto BDP.

Ako nas geopolitička situacija posluži, navodi Mali, Srbija će 2027. godine imati BDP od 100 milijardi evra.

Od sutra, 5. marta stupa na snagu sistem za prepoznavanje radnih dozvola u sisemu Otvorenog Balkana, što će doprineti razvoju tržišta rada, najavio je ministar finansija.

Mali je, govoreći o povećanju plata, rekao da je u decembru 2023. godine prosečna plata bila 812 evra, a ove godine će u decembru biti 920-930 evra.

U 2025. godini u decembru biće iznad 1.000 evra, a posebno važno za mene je da su u realnom iznosu prošle godine plate bile 2,4 odsto u plusu, a penzije 8,7 odsto "u plusu" u realnom iznosu, rekao je Mali.

On je rekao da je minimalna zarada rasla za 17,8 odsto i taj rast će se nastaviti, ali obazrivo da se ne ugrozi i ne počne sa zatvaranjem fabrika i odlaska investitora.

Uspeli smo da sačuvamo stabilnost, makroekonomsku i ekonomsku, što nije bilo jednostavno, a čak su i veće zemlje od Srbije poklekle ili nisu ostvarile svoje ciljeve, ocenio je Mali.

Mali je rekao da se vlastima spočitava da je EPS bio neefikasan, ali to je tako decenijama, a vlast je odgovorno preduzela korake restrukturiranje tog preduzeća i da građanima obezbedi struju i gas.

U narednom periodu smo rekli da nam treba novi izvor rasta i dobili smo da budemo domaćin specijalizovane izložbe Ekspo, rekao je Mali najavljujući nova ulaganja od 17 milijardi evra.

Mali je istakao da je potpuno ostvariv cilj da u decembru 2027. godine prosečna zarada bude 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, koliko i minimalna zarada.

On je najavio da će se učesnicima foruma večeras obratiti premijerka Ana Brnabić, koja će detaljnije govoriti o tome da se 2027. godine očekuje 10 milijardi izvoza IKT usluga.

Najveća razvojna šansa za nas je taj Ekspo, očekujemo tri miliona posetilaca, čitav novi grad niče u Surčinu, u šta će biti uloženo oko dve milijarde evra i što će biti podsticaj za sva ostala ulaganja, rekao je Mali, dodavši da su, međutim, mir i stabilnost preduslov za sve.

Za Srbiju su važni mir i stabilnost, očuvanje javnih finansija, smanjenje deficita, kontrola javnog duga i dalji rast BDP, rekao je Mali.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar