Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima

|   Život
Da li ste znali da jedna od šest starijih osoba doživi neki oblik nasilja svakog meseca? Nažalost taj broj je u stalnom porastu.
Foto: televizija Kopernikus

 

Najveći problem je što veliki broj slučajeva nikada ne završi pred nadležim organima. Stariji ne prijavljuju zlostavljače, jer su to njihova deca, supružnici ili članovi domaćinstva. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, u Udruženju penzionera grada Niša organizovana je tribina Briga o starima – Naša obaveza i deo naše tradicije.

68-godišnja Nišlijka već dve godine trpi psihičko nasilje od strane najužih članova porodice. Ceo radni vek provela je u inostranstvu, a sada je zbog pritiska sina i snaje primorana da proda kuću u koju je sve uložila. Kaže da je razmišljala da prijavi slučaj nadležnim insittucijama, ali da to ne sme da učini.

Žrtve pate u tišini, narušenog zdravlja i dostojanstva. nasilje nije samo ono što može da se vidi fizičko, finansijsko ili seksualno, nasilje je i ako nekome ne obezbedite hranu, čistu odeću ili odlazak kod lekara.

Kako bi se povećala svest građana o ovom problemu u Udruženju penzionera je organzovana tribina.

Nekada zaboravimo da je starost neminovna sudbina svih nas i da jedino brigom o našim najstarijima pokazujemo da smo društvo koje zaslužuje da se naziva humanim.