Mirjana Milovanović iz Ćuprije: Humana misija žene široke ruke i velikog srca

|   Život
Pomoć u vidu hrane, odeće i novca stigla je na adrese širom Srbije. Stekla je puno prijatelja, a sve proslave koje je organizovala bile su humanitarnog karaktera. Sada pomaže Srđanu Miljkoviću, koji boluje od teškog oblika leukemije
Mirjana Milovanović: Foto TV Kopernikus

 

Osoba poput Mirjane Milovanović, rodom iz Isakova kod Ćuprije, retko se viđa. Ova žena, široke ruke i velikog srca, punih 40 godina radila je u ugostiteljstvu u Švajcarskoj. Danas, svoje penzionerske dane provodi u Ćupriji. Mnogi je znaju kao velikodušnu osobu, koja pomaže svima kada god je to potrebno. Tako radi već skoro dve decenije. Zahvaljujući domaćoj štampi koja joj je stizala tokom boravka u inostranstvu, redovno se informisala o tome kome treba pružiti pomoć.

-Mnogo je puta bilo kada ja sama nisam imala i kada sam plakala za nešto kada mi je bilo potrebno, a moji nisu imali para da mi kupe. Počela sam da čitam te novine u Švajcarskoj i tako sam mogla da vidim šta je kome potrebno. Preko tih novina ja sam dobijala brojeve telefona i prvo sam pomogla jednoj porodici u Čačku –započinje Mirjana svoju nesvakidašnju priču.

Veliki je broj gradova i mesta u Srbiji koje je Mirjana posetila kako bi odnela novac, hranu,  odeću ili čak drva. Nije joj žao, jer kako kaže, svesna da na taj način, u vremenu otuđenosti, čini dobro delo.

-Mnogi su srećni. Evo primera jedne porodice iz Niša. Oni su stvarno bili ugroženi, živeli u jednoj kućici. Ja sam rekla: „Vi ovde ne možete da ostanete. Morate da tražite neki veći stan“. Oni kažu: „Gde ćemo? Nemamo mi para“. Ja im kažem: „Ja ću da vam platim, tražite vi stan“. Oni su stvarno bili presrećni. Sad su se preselili, deca su počela da rade i malo su se podigli na noge. Žao mi je kada vidim da ima naroda koji ne može da radi, zaradi i da se izdržava –rekla je Mirjana.

Na ovaj način upoznala je mnoge ljude i stekla brojne prijatelje, mada ne krije da je bilo i onih koji su želeli da iskoriste njenu velikodušnost. Prijatelji je podržavaju u njenoj humanoj misiji.

-Kažu da je to mnogo lepo od mene što to radim. Ja nisam milionerka, ima ljudi koji imaju mnogo više, ali ne daju ništa. Nekima što više daješ, više hoće. Ja im dam do znanja da ne može tako i da ne pomažem samo jednoj porodici. Mene ovo ispunjava –kaže ona.

Sve proslave koje je organizovala bile su humanitarnog karaktera. Umesto poklona, po Mirinoj želji, gosti donose novac koji se kasnije uplaćuje za pomoć onome kome je potrebna. 

-Meni ništa materijalno nije potrebno. Ja imam sve. Rekla sam da ne želim poklone, već da skupim humanitarnu pomoć. Gostima je to čudno, mada ima i onih koji donesu nešto. Bilo je i onih koji hoće da se oduže za pruženu pomoć, pa kupe neki poklončić. Meni bude drago –rekla je ona i dodala da je brojne članove svoje porodice uključila u svoje humanitarne aktivnosti.

Ona trenutno pomaže Srđanu Miljkoviću iz Ravne Reke koji boluje od teškog oblika leukemije. Na jednoj od njenih proslava, nedavno je za njega skupljeno više od 80 hiljada dinara, a uporedo sa tim Mirjana mu plaća i terapeuta koji mu dodatno pomaže da stane na noge, što je njegova i njena najveća želja. Mirjanu tuđa sreća ispunjava, a nevolje samo motivišu da pomogne koliko može. Ona će sa tim nastaviti dokle god to bude bilo potrebno, jer njena humanost ne poznaje granice, ali se nada se da će još neko slediti njen primer.

NEVIĐENO SLAVLJE ZA RAZVOD BRAKA

Široj javnosti, Mirjana je poznata i po tome kada je 2018. godine priredila neviđeno slavlje – povodom 30 godina od razvoda braka. Obučena u venčanicu, sa najširim osmehom na licu i u odličnom raspoloženju, ona je u jednom jagodinskom restoranu, priredila proslavu kojoj je prisustvovao sedamdesetak ljudi, a kojoj se i danas priča. Čak je i ta zabava imala humanitarni karakter. Prikupljeno je 27.700 dinara, 320 švajcarskih franaka, 100 dolara i 140 evra – a sve je uplaćeno porodicama iz Aleksinca i Niša.


D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar