Koordinator RIK i vozači pušteni nakon privođenja

|   Info
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je jutros da su koordinator Republičke izborne komisije (RIK) i vozači kamiona koji su prevozili referendumski materijal na Kosovo pušteni i da se vraćaju u Beograd.

 

Izvor: FoNet

Dva vozača kamiona sa materijalom neophodnim za održavanje refenduma i koordinator RIK Marko Janković privedeni su u petak oko 22:30 na prelazu Meredare.

Oni su privedeni, umesto da ih dočekaju predstavnici OEBS koji je trebalo da preuzmu materijal i distribuiraju ih na 140 biračkih mesta, rekao je Petković za RTS.

Prema Petkovićevim rečima, njima su oduzeti mobilni telefoni i odvedeni su u kosovsku policiju u Lužanima, desetak kilometara od Merdara ka Podujevu.

Dodao je da je Beograd sinoć poslao oficira za vezu Dejana Pavićevića i da su oni oslobođeni.

Petković kaže da je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku rekao da su prekršeni svi sporazumi, dok se, tvrdi, šef OEBS Majkl Davenport nije javio na telefon.

Naglasio je da se zaplenjeni refrendumski materijal još nalazi na administrativnom prelazu Merdare i da OEBS još može da ga distribuira kao što su se obavezali dogovorom od 22. decembra.  

"Zapad može da izvrši potreban pritisak. Očekujemo od OEBS da podeli referendumski materijal. Srbima se krše osnovna ljudska prva i po Rezoluciji 1244 i po svim svetskim standardima", naveo je Petković.

Kaže da je u jučerašnjem razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba na Kosovu poručeno da je potrebno da obezbedimo mir i da prestanu napadi na Srbe.

"Srbi na Kosovu Metohiji poslušati Beograd i glasati za ustavne promene na referendumu", dodao je Petković.