Brnabić: Preporuke Evropskog parlamenta nisu u interesu Srbije i srpskog naroda

|   Info
Preporuke Evropskog parlamenta (EP) su uvođenje sankcija Rusiji i međusobno priznavanje sa takozvanom Republikom Kosovo i one imaju apsolutno istu težinu, i ne znam zašto se u nešim medijima govori o jednoj a ne govori o drugoj, jer one pokazuju karakter onoga što je prošlo u EP, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

 

Izvor: FoNet

Ona je prilikom posete gradilištu Linijskog parka istakla da te preporuke nisu u interesu Srbije i srpskog naroda, i ocenila da nisu fer i da je sigurna da nisu u skladu sa međunarodnim pravom i sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ukazala je da preporuke ne šalju dobru poruku u vezi sa poštovanjem međunarodnog prava u izazovnim okolnostima u svetu, ocenivši da su preporuke direktno suprotne Rezoluciji 1244.

Brnabić je rekla da ne očekuje da će Evropska komisija postupiti po preporukama EP pre svega jer mora da bude statusno neutralna i zbog toga što postoji pet članica Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova i to neće tražiti ni od Srbije.

Nijedna od stvari u preporukama nije deo u pregovarčkom okviru sa EU, koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 i koji daje jasnu i preciznu metodologiju za pregovaranje.

Ona je istakla da neka država u pregovorima sa EU može nazadovati samo ukoliko nema značajan napredak u oblasti vladavine prava ili ima nazadovanje u toj oblasti, "i ništa drugo".

Istakla je da pregovarački okvir jasno definiše da usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU mora da bude postepeno i da treba da bude stopostotno u trenutku kada neka zemlja pristupi EU i zaključila da Srbija, "zbog EU, a ne zbog nas", još nije ni otvorila Poglavlje 31 koje govori o tom usklađivanju sa EU.