Mondoloni: Francuska će imati tri važne poruke za Vučića

|   Info
Ambasador Francuske Frederik Mondoloni navodi da će ta zemlja imati bar tri važne poruke prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom kolegi Emanuelu Makronu – razvijanje bilateralanih odnosa, podrška Francuske Srbiji na evropskom putu i obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

"Predsednik Vučić će ići u Pariz 17. jula. Za nas je to važna poseta zato što se predsednici Vučić i Makron dobro poznaju. Ovo će biti prilika da temeljno prođu kroz različite teme koje su važne za zajedničke odnose", rekao je Frederik Mondoloni za Tanjug.

Kako kaže, imaće bar tri važne poruke, među kojima je ona da se bilateralni odnosi što više razvijaju u svim poljima, ekonomskom, političkom i kulturnom, posebno ove godine kada se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

"Druga poruka će se ticati podrške Francuske Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji. Isto tako treba i Evropska unija da se reformiše zato što je i u interesu Srbije da se pridurži jednom klubu koji dobro funkcioniše", rekao je Mondoloni.

Treća poruka se, kaže, tiče bolne teme, a to je Kosovo i obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.

"Nadamo se da će taj obnovljeni dijalog doneti neke rezultat i napredak ka normalizaciji odnosa", rekao je Mondolini.

Na pitanje Tanjuga, uz konstataciju da su politički odnosi dve zemlje u zamahu, da objasni podršku Francuske Srbiji na evropskom putu u trenutku kada se govori o reformisanju EU, ali i u kontekstu Makronove izjave od pre nekoliko meseci da nije trenutak za proširenje, ambasador kaže da to nije kontradiktorno.

"Naši odnosi su već odlični, može uvek da se uradi nešto bolje, ali moram da naglasim da su naši politički odnosi zaista dobri. Spomenuli ste predsednika Makrona i njegovu želju da reformiše Evropu, to nimalo nije kontradiktorno sa budućim priduživanjem Srbije Evropskoj uniji, samo treba još više da se radi. Treba više da se radi na reformisanju EU, ali i na boljim odnosima sa Srbijom", rekao je Mondoloni.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar