Nedimović: Imamo dovoljne količine poljoprivrednih proizvoda

|   Info
Imamo dovoljne količine poljoprivrednih proizvoda, ne samo za nas, već i za naše susede i šire, a najveće ograničenje za izvoz žitarica trenutno su logistika, preciznije nedostatak brodova koji bi te proizvode prevezli Dunavom, kao i nizak vodostaj, izjavio je danas za TV Hepi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, TV Hepi

Ne možemo da procenimo koliki će prinos kukuruza biti na severu Banata, gde je suša napravila ozbiljan problem, rekao je Nedimović i dodao "da bi bio srećan ako bi prinos u Srbiji u proseku bio sedam tona po hektaru".

"Stanje elementarne nepogode proglašavaćemo na osnovu prinosa i izveštaja Republičkog hidrometeorološkog zavoda", naglasio je Nedimović.

Kada je reč o suncokretu, Nedimović je rekao da očekuje dobar rod suncokreta, da sigurno neće biti zabrane izvoza, ali da će "biti problem sa cenom".

"Krajem maja se očekivalo da će cena suncokreta biti daleko viša nego sada, i to u celom svetu, i toga sam se plašio - da ovo bude godina velikih očekivanja u smislu cena, a onda da one padnu posle žetve, što se desilo. Nismo mi sami na svetu, to su berzanske robe", ukazao je Nedimović.