Nekadašnji ponos Niša postao raj za lopove

|   Život
Na samo kilometar od centra grada, krug nekadašnjeg jugoslovenskog giganta, Mašinske industrije Niš, podseća na kadrove ratnih ili horor filmova.
Foto: televizija Kopernikus

 

Među polusrušenim halama, nekoliko firmi koje još uvek rade izloženo je stalnim krađama koje im nanose ogromnu štetu.

Nekadašnji ponos Niša postao je raj za lopove. Iz ovih hala, koje su opustele još krajem devedesetih, odneto je sve što je moglo da se odnese. Od poda do krova. U poslednje vreme na udaru je nekoliko preostalih firmi koje rade. Poslednja velika krađa dogodila se u fabrici MIN Lokomotiva.

Lopovi su prvo iz lokomotive izvukli kompletnu instalaciju, koju čini nekoliko stotina metara kablova a zatim su se plafona hale skinuli i sve kablove za rasvetu. Šteta se meri desetinama hiljada evra.

MIN Holding, koji je i vlasnik zemljišta već godinama je u stečaju i zajedničkog obezbeđenja kompletnog kruga odavno nema. Zato su lopovi mogli da poruše zid a da ih niko ne primeti. Ova lokomotiva bila je pokrivena alarmom, ali to očigledno nije zaustavilo lopove. Hale su velike pa bi eventualna čuvarska služba morala da bude veoma brojna, što bi povećalo troškove firmama koje i onako posluju u teškim uslovima. Počinioci čestu budu uhvaćeni ali to ne umanjuje štetu a krađe se ponavljaju.

I dok se status MIN Holdinga i ovog zemljišta ne reši, ruševine ostaju kao uspomena i simbol tranzicije. A fabrike koje ovde rade i dalje će morati da se snalaze i trpe štetu.