Noć muzeja u Naučno-tehnološkom parku

|   Život
Muzej Industrijske i tehnološke baštine koji se nalazi u sklopu Naučno-tehnološkog parka Niš otvoren je juna protekle godine i broji preko 400 eksponata.
Foto: Naučno-tehnološki park - promo

 

Oni najznačajniji eksponati, koji su obeležili zlatno doba Grada Niša našli su se u prvoj postavci. Izložba “Zavodi RR – EI – Koreni naprednih tehnologija” predstavlja prvu postavku Muzeja industrijske i tehnološke baštine, i kao takva jedinstvena je u našoj zemlji, kao i sam muzej, poručeno je iz Naučno-tehnološkog parka.
 
U okviru manifestacije Muzeji za 10, koja se po osmi put održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija, u subotu, 14. maja, od 18 do 23 časa Muzej Industrijske i tehnološke baštine otvara svoja vrata svima koji žele da evociraju uspomene, ali i onim mlađima koji bi voleli da se upoznaju sa nekadašnjim “čudima” tehnologije.
 
U Muzeju se nalaze isključivo eksponati proizvedeni u Zavodu RR i Elektronskoj industriji od 1948. godine. Najstariji eksponat predstavlja rentgenska cev, a postavku upotpunjuju brojni proizvodi iz asortimana široke potrošnje: televizori, radio aparati, kao i literatura iz perioda EI Niš. Jedan deo eksponata je funkcionalan i na njima posetioci mogu da vide i dožive video i zvučne efekte perioda u kome su eksponati nastali.

Izložba predstavljena u Muzeju industrijske i tehnološke baštine u NTP Niš, rezultat je višegodišnjeg zalaganja i angažovanja članova  Udruženja za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija (PROMO IBiNT).