Nova žrtva koronavirusa u Srbiji

|   Info
U Srbiji je prema poslednjim podacima preminula još jedna osoba, a u pitanju je osoba muškog pola.
Foto: b92 printscreen

 

"Na Infektivnoj klinici je 39 je sa potvrđenom kovid 19 infekcijom, na veštačkoj ventilaciji je 9 osoba. Osam na invanzivnoj, jedna na neinvazivnoj. Neki kritično na ventilaciji. I pored 39 bolesnika na Klinici, hospitalizovano je još 60-ak zbog jasnih znakova, za koje se u toku današnjeg dana očekuje potvrda", rekao je Stevanović, prenosi b92.

Epidemiolog Predrag Kon komentarisao je vesti o popunjavanju kapaciteta u Nišu.

"Svuda se kapaciteti pune. Ne govorim sada za lake slučajeve, nego za srednje teške i teške slučajeve. Mi ćemo i dalje imati potražnju za dodatnim kapacitetima", rekao je Predrag Kon.

Stevanović je dodao da za svaki region postoje planovi za proširenje shodno kapacitetima.

"Racionalizacija zahteva da se koncentrišu bolesnici koliko god je to moguće. To znači da se jedno mesto popuni maksimalno, pa onda da se dalje popunjava sledeće", rekao je Stevanović.

On je i odgovorio na pitanje u vezi sa statusom radnika u fabrici "Jura".

"Što se tiče mera o kojima se raspravljalo to je obavezno razređenje onih koji tamo rade i nemam odgovor na pitanje šta ako se ne poštuje. Mi smo u vanrednom stanju i svako treba da radi svoj posao", rekao je Predrag Kon.

Kon je rekao da nedostatak kadra utiče na nepovećavanje broja testiranih.

"Nemamo takvog kadra, da bismo mogli da odgovorimo pritisku naglog povećanja. Iza toga ide priča, zašto nemamo više kadra. To je veoma ozbiljno pitanje.", rekao je on

"Neko je mislio da može više od ovoga i to je suštinski. Problem je unos podataka i logistika koji mora da bude i medicinski obrazovan. To je složen posao. Kako su drugi sposobni? Zavisi kako su se pripremali", dodao je on.

On je dodao "da mi jesmo dobro i da moramo biti veoma stritkni u sprovođenju mera".

"Mi smo već peti dan da je krivulja zaravnjena. Ono čega treba da se čuvamo jeste da ne dodđe do povećanja u posebnim populacijama, tu pre svega mislim na stare", rekao je on.

Reč se povela i o stanju na Kosovu i Metohiji.

"Kada su u pitanju U ovom trenutku kod 38 je potvrđena infekcija i njihova klinička slika je blaga. Zadovoljni smo širenjem virusa u ovom delu države", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Takođe, građane, koji su već uplatili svoja letovanja, zanima da li je preporučljivo otići na letovanje ove godine.

"Uvek se pitam šta bih posavetovao nekom meni bliskom. Ne očekujem da će preko leta biti obolevanja ili neke posebne situacije. Bolje je biti svoj na svome u ovakvoj situaciji. To je moj lično mišljenje koje nije zasnovano ni na kakvoj epidemiologiji, ni na čemu", rekao je Kon.

Uskoro se bliži i pravoslavni Uskrs.

"Sačekaćemo, moramo da sačekamo, da vidimo da li ima efekta, da li dolazi do pada, onda ćemo još jednom promisliti da li je to najneophodnije i predložiti odgovarajuću odluku. U razgovorima sa kolegama svi bez izuzetka podržavaju takve mere", rekao je Kon.