Obeležen Dan borbe protiv nasilja nad ženama

|   Život
26. novebar u svetu se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom Komisija za rodnu ravnopravnost opštine Šid uz podršku lokalne samouprave simbolično je obeležila ovaj datum. Sinoć su ispred zgrade Muzičke škole i mesne zajednice upaljena narandžasta svetla u zank podrške ženama koje su trpele nasilje

 U Srbiji je od početka godine u porodičnom nasilju život izgubilo 16 žena a statistika ukazuje da svaka treća žena u svetu trpi neki od oblika nasilja. U znak solidarnosti 25. novembar u svetu je ustanovljen kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Komisija za rodnu ravnopravnost opštine Šid sa loklanom samoupravom i ove godine je podržala komanju: „šesnaest dana aktivizma protiv nasilja  nad ženama“. Tim povodom Zgrada mesne zajdnice i Muzičke škole u Šidu osvetljena je narandžastim lampama  koje simbolizuju  svetlu, optimističnu budućnost bez nasilja.
- Nedopustivo je da se u društvu toleriše bilo kakvo nasilje nad ženama! Zbog toga moramo ženama pružiti podršku,razgovarati o ovom problemu kako bi se svaki oblik zlostavljanja iskorenio i kako bi žene dobile zasluženo mesto u društvu.-kazala je Snežana pavlica ispred Komisije za rodnu ravnopravnost opštine Šid.  „Nisi sama,prijavi nasilje“  poruka je kojom se ohrabrurju zlostavljane žene da prekinu nasilje koje trpe.Kampanja „šesnaest dana aktivizma protiv nasilja  nad ženama“obeležava  se od 25. novembra do 10. decembra,  kada je Međunarodni dan ljudskih prava.Zbog preventivnih mera ove godine će predviđene aktivnosti u skopu  kampanje u šidskoj opštini  izostati.