Održano veče humora i satire u Jagodini

|   Info
U Književnom klubu “Đura Jakšić”, proteklog četvrtka, svojim aforističnim i satiričnim stvaralaštvom predstavilo se desetak autora
Foto: TV Kopernikus

Veče humora i satire održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu “Đura Jakšić” u Jagodini. Predstavilo se desetak autora iz pomoravskih gradova.

Autori su čitali aforizme, satirične priče i pesme, a književnik i novinar Mile G. Lazarević, koji je vodio progam, istakao je da je pomoravski okrug poznat po dobrim aforističarima, kao i da se aforizam može posmatrati sa više aspekata:

-Aforizam može biti na prvu loptu smešan, može biti gorak, može biti sarkastičan, a može biti i za razmišljanje iz drugog plana, da se razume o čemu se radi. U našem pomoravskom okrugu ima dosta aforističara i oni su značajni za celu Srbiju. Beogradski aforistički krug je u svojim redovima prihvatio brojne profesionalce počevši od Viba, preko Duška Radovića, Milovana Vitezovića, Vitomira Teofilovića, Aleksandra Čotrića, Miroslava Dimitrijevića, Milana Pantića, a ima i nas koji smo zastupljeni u njihovim antologijama –rekao je Lazarević između ostalog.

Publici su se tokom večeri, pored Lazarevića, predstavili i dr Bratislav Magdić, Aleksandar Dobrosavljević, Dragan Živadinović, Branislav Đokić Kan, Tomislav M. Jović, Siniša Cvetković, dr Vlado Spiroski, Toni S. Stojanović i Nenad Nikolić. Govorilo se o značenju i vrstama humora, kao i o tome da je aforizam posledica krize morala i posebna filozofija razmišljanja. Zanimljivo je da su autori svoja dela čitali na sceni “Čičak” koja je nazvana po poznatom jagodinskom novinaru, režiseru, slikaru i glumcu, Žikici Jovanoviću Čičku, koji se takođe bavio ovom vrstom stvaralaštva.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar