Posledice klimatskih promena

|   Info
Srbija je prva u regionu i među prvim zemljama u svetu definisala planove i ciljeve za smanjenje klimatskih promena i ublažavanje njenih posledica, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Povodom početaka realizacija projekta "Priprema izveštaja prema okvirnoj Konvenciji o promeni klime", Trivan je rekao da je cilj Srbije da se do 2030. smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte za 9,8 odsto u odnosu na 1990. godine i da će to sigurno dostići.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Trivan je kazao da država, pored ostalih mera, ima nameru da pošumljavanjem pospeši taj proces, kao i aktivnostima koje će biti realizovane u okviru aktuelnih projekata.

"Kako bi dosegli postavljene ciljeve, Srbija bi trebalo da usvoji Zakon o klimatskim promenama koji je pripremljen i prošao javnu raspravu", rekao je Trivan.

Prema njegovim rečima, biće to najvažniji zakon, koji će primorati sve sektorske politike da "svoja činjenja prilagode smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte" i omogućiti da se skrati period rešavanja tih problema.

Zamenica stalne predstavnice UNPD Steliana Nedera istakla je da je prethodni nacionalni izveštaj pokazao da u Srbiji klimatske promene imaju veliki uticaj, naročito u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te da se Srbija nalazi u regionu naročito osetljivom na klimatske promene.

Nacionalni direktor projekta Andrej Bojić istakao je da se u Srbiji neprekidno povećava emisija gasova staklene bašte, kao i da će u naredenim godinama pitanje ograničenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i preduzimanje drugih mera za ublažavanje i smanjenje posledica klimatskih promena biti jedno od prioritnih.

Četvorogodišnji projekat "Priprema izveštaja prema okvirnoj Konvenciji o promeni klime" sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku UNDP i finansijsku pomoć Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar