Poslovni forum Srbije i Češke

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na Poslovnom forumu Srbije i Češke, rekao da Srbija ima uređene javne finansije, sa smanjivanjem javnog duga, četvrtu godinu imamo suficit u budžetu, nema te vrste rizika za ulaganje čeških privrednika.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da su njegova vrata uvek otvorena za sve privrednike, dok je češki predsednik Miloš Zeman rekao da je dobro "trgovati jabukama, ali još bolje saditi stabla".

Vučić je, na Poslovnom forumu Srbije i Češke, rekao da Srbija ima uređene javne finansije, sa smanjivanjem javnog duga, četvrtu godinu imamo suficit u budžetu, nema te vrste rizika za ulaganje čeških privrednika.

Za nas je važno da podignemo nivo investiranja, rekao je on i dodao da je Češka investiranjem u Telenor, Telenor banku i Knjaz Miloš postala četvrti investitor u Srbiji.

Tamo gde postoje problemi, kao što je slučaj sa Češkim domom i kad nije lako gledaćemo da pronađemo najbolja moguća rešenja. Dajem vam obećanje da ću se lično baviti svakim problemom, jer želimo da dolazite i ulažete, a podstakao bih i srpske privrednike da izvoze u Češku, odnosno one koji imaju više novca i da ulažu, poručio je Vučić.

Moja vrata su za sve privrednike uvek i u potpunosti otvorena, rekao je on i dodao da su i državne kompanije otvorene za saradnju sa češkim investitorima.

Predsednik Češke Miloš Zeman rekao je da između Srbije i Češke ne postoje nikakve prepreke u oblasti trgovine.

Nema suvišnih carinskih mera, kao što rade neki drugi, i zato se i povećava međusobna trgovina. Uvek kažem dobro je kada trgujemo sa jabukama, ali bolje saditi stabla, rekao je Zeman.

Zato mi je drago ne samo što sadimo stabla u Telenor, Knjaz Milošu, to je dobro, ja to cenim, rekao je Zeman i dodao da se nada da će bolja saradnja dovesti i do boljeg razvoja u budućnosti studija Avala koja ima slavnu prošlost.

On je ocenio da je ambasador Češke ponudio zgradu Ambasade za susrete privrednika, ali da bi bilo bolje da se obnovi Češki dom.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da trgovinska razmena dve zemlje raste iz godinu u godinu i prošle godine je dostigla milijardu evra.

Predsednik Privredne komore Češke Vladimir Dlouhi rekao je da Češka ima najmanju nezaposlenost među zemljama OECD.

Srbija danas ispunjava Mastrihtske kritertijume, rekao je on i dodao da češka ulaganja u Srbiju pokazuju uzlaznu tendenciju.

Premašili smo milijardu u trgovini i drago mi je da sam doveo delegaciju čeških investitora poput PPF, koji je uložio u Telenor.

Foto: FoNet