Povrće na više načina

|   Život
Povrće je višestruko korisno, jer je, pre svega, bogato biljnim vlaknima koja omogućavaju dobro varenje i čišćenje creva

Izvor: Novosti

Povrće je višestruko korisno, jer je, pre svega, bogato biljnim vlaknima koja omogućavaju dobro varenje i čišćenje creva. Utoljuje glad, pa predstavlja i savršen izbor za sve koji žele vitku liniju. Za ovu namenu treba ga samo obariti i preliti maslinovim uljem.

Prebogata je riznica antioksidanasa koji čuvaju imunitet. Poseduje važne vitamine C i E, B9, koji učestvuju u sintezi belančevina i gvožđa, kao i minerale selen i cink. Povrće je i izuzetan diuretik, jer je bogato vodom i kalijumom. Istovremeno, podstiče i izbacivanje toksina iz organizma.

 


Mirišljavi bataci

Potrebno je:

* 4 bataka

* 2 srednje tikvice

* 2 manja plava patlidžana

* 500 g šampinjona

* 2 glavice crvenog luka

* 4-5 šargarepa

* 3 paprike

* 2 paradajza

* 4-5 krompira

* so

* univerzalni začin

* biber

* malo maslinovog ulja

* kašičica origana

* bosiljak

* kari

* kurkuma


Tikvice i patlidžan operite i isecite na kockice, krompir i šargarepu oljuštite i takođe isecite na željenu veličinu, a crni luk na kolutove. Oprane pečurke secite na pola (ako su sitnije ostavite cele), a paradajz na krupnije komade. Ređajte u pleh obložen pek papirom, posolite i dodajte sve začine po ukusu, pa prelijte sa 2 kašike maslinovog ulja. U povrće poređajte batake i pecite 45 minuta na 200 stepeni. Povremeno promešajte povrće, a batake okrenite da bi se jednako ispekli. Vodu ne sipajte već ostavite da se povrće peče na sopstvenim sokovima. Služiti uz feta sir. Ovo je savršen ručak za toplo vreme i bez bataka.


CARSKA MEŠAVINA

Potrebno je:

* 450 g povrća po želji

* 2 kašike ulja

* 100 g seckanog crnog luka

* čen belog luka

* 2 jajeta

* 50 ml mleka

* 50 g narendanog sira po želji


Na zagrejanom ulju izdinstajte luk pa isključite ringlu. U topao luk dodajte krupnije isečeno povrće i izgnječen beli luk, začinite, promešajte i prebacite u vatrostalnu posudu. Prelijte povrće mešavinom umućenih jaja, sira i mleka, pa pecite pola sata u rerni na 200 stepeni.


PREDJELO OD PLAVOG PATLIDžANA

Potrebno je:

* 600 g plavog patlidžana

* 4 čena belog luka

* 4 kašike maslinovog ulja

* malo peršunovog lista

* malo soli


Patlidžane operite i isecite na kolutove. Izgrilujte ih na malo ulja, pa napravite preliv od sitno iseckanog belog luka, peršunovog lista, maslinovog ulja i soli. Grilovane patlidžane servirajte na tanjir, prelijte pripremljenim prelivom i služite kao predjelo.


ROLOVANO U SLANINICI

Potrebno je:

* 450 g šargarepe

* 450 g paškanata

* 450 g špargli

* 8 komada tanko isečene slanine

* so

* biber

Za sos:

* kašika jabukovog sirćeta

* 1/4 kašičice mlevenog kima

* 1/4 kašičice mlevenog đumbira

* 1/4 kašičice soli


Povrće operite, očistite i isecite na štapiće, pa podelite na osam istovetnih delova. Na režnjeve slanine stavljajte povrće, urolajte i ređajte u tepsiju obloženu pek papirom. Pre pečenja po povrću pospite malo soli i bibera. Pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni. Dok se povrće peče, pripremite sos tako što ćete u u maloj činiji pomešati sve navedene sastojke. Pet minuta pre kraja pečenja, stavite sos preko povrća, pa ponovo vratite u rernu.
Vesti iz Rubrike