U Crnoj Gori bogati turisti ne moraju u karantin

|   Info
Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore donelo je odluku da se dozvoljava dolazak malih aviona i helikoptera, do 10 sedišta, kojima u Crnu Goru dolaze samo bogati ljudi, koji neće morati u karantin, dok crnogorski građani, koji se vraćaju iz inostranstva, moraju u izolaciju, čak iako imaju negativan test.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Vijesti

Novinar podgoričkih Vijesti Siniša Luković, koji se godinama bavi avio-saobraćajem, objašnjava ko na ovaj način može da dođe u Crnu Goru.

"To su ljudi izuzetno dubokoga džepa, koji sebi mogu da priušte tu vrstu luksuzne usluge da iznajme taj jedan mali avion za svoje potrebe i da sa njime lete na destinaciju koja njima odgovara. Ovde se ne radi samo o malim avionima već je dozvoljen i tzv. helikopterski VIP saobraćaj u Crnoj Gori", istakao je Luković.

Putnici koji dođu u Crnu Goru na ovaj način moraju da donesu negativan test na korona virus, ne stariji od 48 sati, navode Vijesti.

Ipak, oni ne idu u karantin ili samoizolaciju do 14 dana, već samo moraju da se javljaju zdravstvenim vlastima.

Ovakvu odluku, Luković vidi kao nastavak diskriminatorne prakse NKT i to ne samo prema putnicima koji koriste uobičajeni avio-saobraćaj.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), Televiziji Vijesti su objasnili da se radi o prvoj u nizu mera popuštanja restrikcija u avio-saobraćaju i da se ona odnosi na vrlo mali broj ljudi, koje mogu lako pratiti.

Priznaju ipak da su oni u povlašćenom položaju u odnosu na ostale putnike, objavile su Vijesti.