Vučuć: Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom; Lajčak: Status kvo nije održiv

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak u svakom trentuku kada kada bude pozvana u Brisel.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

Izvor: FoNet

Srbija podržava napore i namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja, koje bi značilo nezadovoljstvo, ili delimično zadovoljstvo, za obe strane, ali bez ultimatuma i nametnutih rešenja, rekao je Vučić na zajendičkoj konferenciji za novinare.

Kompromisno rešenje znači nikome sve, a svakome dovoljno, dodao je on i naglasio da Srbija ne postavlja nikakve rokove.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas da ne može da naglasi koliko je dijalog ključan za obe strane kako bi napredovale na evropskom putu i istakao da status kvo nije održiv.

Države članice EU očekuju da se dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i svim otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da održavamo status kvo, već želimo da proces završimo onoliko brzo koliko su obe strane spremne, rekao je Lajčak posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je dodao i da člancie EU smatraju da se moraju primeniti svi sporazumi koji su postignuti u proteklih deset godina, kao i da u ovom procesu postoji odlična saradnja sa SAD, a pandemija je jedini razlog zašto ovde nije i predstavnik Metju Palmer.

Lajčak je izjavio da je za 10 godina dijaloga Beograda i Prištine postignut niz dogovora i da je značajan broj njih je sproveden, na dobrobit ljudi koji žive na ovom prostoru.

Mi imamo mehanizam monitoringa, informišemo članice EU o napretku i jedne i druge strane, a govorimo da sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa treba da završi sva pitanja, uključujući i primenu svih sporazuma iz prošlosti, rekao je Lajčak.

Vučić je istakao da bi dijalog sa Prištinom mogao da se nastavi u aprilu ili u maju, u zavisnosti od toga kada će na Kosovu biti formirana nova izvršna vlast.

Ako u Prištini nisu spremni za kompromise i ako misle da će nečija batina da im stvori državu, a da će Srbi na to da pristanu, plašim se da je to račun bez krčmara, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ako kažete da je kompromisno rešenje priznanje nezavisnosti Kosova, neka mi kažu šta je tu kompromis, upitao je Vučić na konferenciji za novinare sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i rekao da nije kompromis reći - "izviniće ti se Đura što te je tukao".

Vučić je ponovio da je pozicija Srbije teška, kao i da će se zemlja suočavati sa različitim pritiscima, ali da ima svoje nacionalne i državne interese koje će štititi.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike