Smanjen period izolacije obolelih od korone

|   Info
Krizni štab za borbu protiv korona virusa doneo je na današnjoj sednici odluku da se cene PCR testova na sopstveni zahtev građana smanje sa 9.000 na 6.000 dinara, a antigenskih testova sa 3.500 na 1.800 dinara, izjavio je član tog tela Zoran Gojković.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Na sednici je odlučeno da se vreme primanja treće, buster doze vakcine protiv kovida smanji sa šest na tri meseca, a period izolacije sa 10 na sedam dana.

Gojković je najavio da će se o načinu rada škola u centralnoj Srbiji na početku drugog polugodišta u utorak održati dodatne konsultacije, ali da misli da će biti na isti način kao u Vojvodini - gde će od ponedeljka osnovne škole imati redovnu, neposrednu nastavu, a srednje kombinovanu.

Problem je prvenstveno zato što imamo registrovanu pojavu gripa na teritoriji cele Srbije, a tog nije bilo prošle godine. Najveći generator gripa su deca. Rezervoar širenja su škole i đaci to prenose kući, objasnio je on.

Gojković je rekao da je na sednici analizirana trenutna epidemiološka situacija i da je konstatovano da je ona "izuzetno teška i vanredna", pa je zato upućen poziv građanima da poštuju sve mere, a posebno nošenje maski i izbegavanje okupljanja u većem broju.

Kako je naglasio, nepoštovanje epidemioloških mera u smislu nenošenja maski i velika okupljanja su ključni faktor u naglom povećanju broja zaraženih koronom.

Gojković je rekao i da zdravstveni sistem, kad je korona u pitanju, nema dosad uobičajenu pojavu priliva pacijenata sa težom kliničkom slikom kao ranije i da se nada da će se u narednom periodu uspeti da spreči povećan broj slučajeva.

Na pitanje da li postoje sankcije za kršenje mera samoizolacije, on je odgovorio da, nažalost, nema o ovom trenutku zakonskih osnova za to, da bi neko mogao da se kazni što ih krši, jer je bilo moguće samo u vreme proglašenog vanrednog stanja.

Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije