Proizvodnja začinske paprike u Šidu

|   Život
Kraj jeseni je sezona kada proizvođači začinske paprike privode kraju svoj posao.Nakon puno truda i rada u plastenicima, paprika se suši, melje i pakuje za prodaju. Uprkos godini koja nije sasvim pogodovala ovoj kulturi, kvalitet neće izostati

  Jela karkteristična za  sremsko podneblje, kulen i kobasice nazamislivi su bez začinske crvene paprike. Ljuta ili slatka -stvar je ukusa važno je samo da bude kvalitetna. U porodici  Kolar iz Šida proizvodnjom paprike bave se duže od 50 godina.  Decenijama potvrđen kvaleitet garant je sigurne prodaje a paprika poljoprivrednog gazdinstva Kolar  i ove sezone biće rsprodata već tokom naredna dva meseca,  kada sledi priprema za novu sadnju. Proizvodnja ove vrste kulture  iziskuje puno rada i ulaganja. Miša Kolar nedavno je nabavio novu sušaru za pariku čime je pojednostavljen i ubrzan proces sušenja. U sezoni, kada je najviše posla pomažu sin i supruga a često u pomoć priskaču prijatelji  i komšije.Prema rečima našeg sagovornika, ova godina nije bila najpovoljnija za  proizvodnju ljutog crvenog ploda. Krajnji proizvod  prodaje se na kućnom pragu, jer se većinom radi o starim,  redovnim kupcima. Jedan deo  izneće na pijačnu tezgu  u Šidu a značajnom  količinom Kolarove parike biće začinjena  jela širom Srema i Vojvodine..