ŠABAC: Sajam šljiva u Osečini od 24. do 26. avgusta

|   Info
U Osečini, najvećem izvozniku suve šljive, trinaesti put održaće se Sajam šljiva. Privredno-turistička i kulturna manifestacija i ove godine od 24. do 26. avgusta ponudiće posetiocima raznovrstan program u čast kraljice voća. Posle predsajamske večeri ispunjene izložbama, u petak 24. avgusta u 13 časova zvanično će biti otvoren Sajam šljiva, dok će se tradicionalni defile učesnika održati u 17 časova i 30 minuta.

U Osečini, najvećem domaćem izvozniku suve šljive, od 24. do 26. avgusta održaće se 13. Sajam šljiva. Oko milion stabala ove najzastupljenije voćne vrsta prostire se na 2.350 hektara. Vredni domaćini Podgorine godišnje proizvedu oko 20 miliona kilograma sirove šljive.
- Koristimo šljivu kao povod da predstavimo i našu Opštinu i privredu. Jednostavno da kažemo Srbiji da postojimo, gde smo, šta radimo, kako živimo, čime se bavimo. U našoj Opštini živi dvanaest i po hiljada ljudi. Relativno velika teritorija – rekao je Dragan Aleksić, predsednik Opštine Osečina.
Privredno-turistička i kulturna manifestacija u čast kraljice voća ponudiće i ove godine raznovrstan program.
- U petak, 24. avgusta, otvaranje je predviđeno u 13 časova. Evo da ovom prilikom istaknemo da je prošle godine Sajam  otvorio  predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i samim tim dao značaj našoj manifestaciji. Izlagači su već rezervisali svoja mesta u Sportskom centru – istakao je Svetozar Gačić, direktor TO “Podgorina”.
Zaživaljavanje industrijske prerade šljiva u ovom kraju jedna je od glavnih namera što pokazuje i dokazuje organizacija ovog Sajma.
- Otprilike polovina suve šljive koja ide Srbiji, otprilike od nekih 8.000 tona, ide iz naše opštine. Mi bi voleli da to ne bude jedini vid prerade šljive. Voleli bi da se rade druge stvari koje su prisutne ali su više kao kućna radinost. Imamo samo jednog registrovanog proizvođača, a toliko toga se proizvodi kod nas – istakao je Dragan Aleksić.
Prangijama i potpaljivanjem sušara označiće se početak sajamskih aktivnosti a sve u cilju povratka važnosti šljivi - Podgorskoj i srpskoj najrasprostranjenijoj voćarskoj kulturi.

Foto: televizija Kopernikus

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar