Skoro 1.500 prijava za onlajn program "Prekvalifikacije za IT"

|   Infotehno
Na poziv za učešće u novom onlajn programu „Prekvalifikacije za IT“, koji je otvoren u maju ove godine, stiglo je skoro 1.500 prijava, saopštila je danas Vlada Srbije.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

Program organizuje Kabinet predsednice vlade u partnerstvu sa Ministarstvom za rad,  zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Od prijavljenih 1.489 kandidata i kandidatkinja, skoro 55 odsto čine žene.

Jedan od ciljeva ove faze programa “Prekvalifikacije za IT” bio je da se uključi veći broj žena, da se iskoriste njihovi potencijali, unaprede veštine rada u IT i da im se olakša zapošljavanje u ovom brzo rastućem sektoru sa višim nivoom zarade.

Prvi krug testiranja počeo je 15. juna, a sprovodi se putem onlajn platforme Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i obuhvata testove ličnosti, inteligencije, algoritamske pismenosti, logičkog rezonovanja i rešavanja problema, kao i test engleskog jezika.

Svrha testiranja je da utvrdi koji od prijavljenih kandidata i kandidatkinja najviše odgovaraju zahtevima konkursa.

Na osnovu rezultata testiranja biće odabrano 400 kandidata i kandidatkinja koji će dobiti priliku da prođu kroz najmanje 250 sati stručne obuke iz programskih jezika, kao i 40 časova obuke iz “mekih” veština, na primer pisanje biografije, priprema za razgovor za posao, komunikacija na radnom mestu i 120 časova prakse.

Obuke će se sprovoditi tokom ove i sledeće godine i biće održane onlajn, kako bi polaznici i polaznice iz cele Srbije mogli u svom domu da stiču nova znanja i veštine iz IT oblasti.