Skupština o putarinama, nauci, komunalnoj policiji

|   Info
Skupština Srbije počela je raspravu o Predlogu zakona o nauci i istraživanjima koji je obrazložio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Rekao je da se tim predlogom reguliše finansiranje istraživača.
Foto: televizija Kopernikus


Izvor: RTS

Ministar Šarčević je rekao da je resorno Ministarstvo uzelo u obzir brojne probleme i činjenicu da je većina istraživača u naučnoj zajednici nezadovoljna postojećim zakonskim okvirom i odlučilo da sprovede kompletnu reformu sistema finansiranja naučnih istraživanja.

"Imali smo sistem u kome niko do kraja nije bio zadovoljan, a najmanje država. To je bila neka vrsta kvaziinstitucionalnog ili kvaziprojektnog modela. Prvi konkretan korak u toj reformi je već učinjen početkom decembra prošle godine, kada je usvojen Zakon o fondu za nauku", rekao je Šarčević.

Ministar je naveo da je prvi poziv za izvršne projekte mladih istraživača već raspisan 21. juna 2019. godine preko Fonda za nauku i dodao da se do kraja godine mogu očekivati još dva poziva.

"Posebna vrsta grane Fonda za nauku biće projekti vezani za veštačku inteligenciju, robotiku, i mislim da Srbija ima pametne naučnike i šansu da ih zadrži", rekao je Šarčević.

Podsetio je da je ustanovljeno šest instituta od nacionalnog značaja, navodeći da Fond za inovacionu delatnost permanentno raspisuje pozive za saradnju nauke i privrede.

Kako je rekao, Fond za inovacionu delatnost je u poslednje dve godine podržao 141 projekat i 264 preduzeća i podeljeno je više od 320 inovacionih vaučera, što ukupno iznosi 18,6 miliona evra.

"Povećan je kapacitet i broj programa naučno-tehnološkog parka u Beogradu. U njemu radi više od 72 tehnoloških kompanija sa preko 700 inženjera. Prihodovali su 46,4 miliona evra za poslednje dve godine”, rekao je Šarčević.

Ministar je ukazao da Srbija ulaže u infrastrukturu naučnih institucija, navodeći da je 23,9 miliona evra opredeljeno za Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, a 30 miliona evra za Naučno-tehnološki park u Nišu.

Šarčević je precizirao da povećanje budžeta za nauku od 2015. do 2019. godine iznosi 35,8 odsto i približio se procentu od jedan odsto ukupnog budžeta Srbije.

Kao drugi ključni korak u reformi sistema, Šarčević je naveo izradu novog Zakona o nauci i istraživanjima koji je danas pred poslanicima.

Poslanici će danas razmatrati izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara koje predviđaju poskupljenje putarina za 12 odsto.

Poslanici će razmatrati i predloge zakona komunalnoj policiji, o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E-761 na deonici Pojate–Preljina.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.