Rizično koriščenje hidroksihlorokina u lečenju od korona virusa

|   Info
Lek protiv malarije, hidroksihlorokin, koji pije američki predsednik Donald Tramp, povezan je sa povećanim rizikom smrtosti pacijenata obolelih od kovida-19, pokazala je obimna studija objavljena u medicinskom žurnalu Lanset.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet, Rojters

Studija je obuhvatila više od 96.000 ljudi, koji su bili na bolničkom lečenju zbog korona virusa, a oni koji su lečeni hidroksihlorokinom ili sličnim lekom hlorokin imali su veći rizik od smrtnosti u odnosu na pacijente koji nisu primali tu terapiju.

Autori studije naveli su da nisu mogli da potvrde da li je uzimanje leka donelo neku korist pacijentima obolelim od korona virusa.

Zahtevi za decenijama starim lekom povećani su pošto je Tramp nekoliko puta uzastpono pozivao na njegovo korišćenje protiv korona virusa, uz pitanje "šta imate da izgubite".

Ove nedelje i on sam je objavio da uzima hidroksihlorokin iz preventivnih razloga, uprkos nedostatku naučnih informacija da je efikasan protiv korona virusa.

Studija u Lansetu sugeriše da lek ne treba koristiti za lečenje kovida-19 van bolničkih uslova, dok studije ne potvrde bezbednost i efikasnost za pacijente obolele od korone.

Američka agencija za hranu i lekove navela je da let treba koristiti samo za pacijente hospitalizovane zbog kovida -19 ili one u kliničkom testiranju, a da može izazvati opasne srčane probleme.

Studija je procenjivala podatke iz 671 bolnice, gde je 14.888 pacijenata dobijalo hidroksihlorokin ili hlorokin, sa ili bez antibiotika i 81,144 pacijenata koji nisu lečenim tim lekovima.