Vučić u Boru na otvaranju rudnika bakra

|   Info
Danas vidim da istok Srbije ima budućnost, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Boru na otvaranju rudnika bakra i zlata Čukaru Peki i pozvao sve koji su napuštali opštine istočne Srbije da se vrate i tamo grade budućnost.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

Dobili smo danas flotaciju u rudniku Čukaru Peki, koji je najmoderniji i čuva životnu sredinu, ima sve prečistače otpadnih voda, izjavio je Vučić pošto je pustio u rad rudnik bakra i zlata kineske kompanije Ziđin u okviru kompleksa Flotacije rudnika u Boru.

On je izjavio da će Srbija postati drugi proizvođač, iza Poljske, sa 18 odsto ukupne proizvodnje bakara u Evropi. Uz zahvalnost kineskim partnerima. Vučić je rekao da "mi još 20 godina ne bismo mogli ovo da otvorimo".

Prema njegovim rečima, danas su dva od tri najveća izvoznika iz Srbije kompanije iz Kine.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

Naveo je da je 2018. godine prosečna plata u RTB Bor bila 68.000 dinara, danas je 98.200, a da ima obećanje da će ići preko 100.000 i istakao da je zaposleno dodatnih 1.780 ljudi. Kako je naglasio, prihod od rudne rente je utrostručen i iznosi devet miliona evra.

Vučić je napomenuo da je Srbija ponosna na prijateljstvo s Kinom i njenim predsednikom Si Đinpingom i da je bez obzira na teške situacije zajedno sa kineskim partnerima uvek isplivala i savlađivala teškoće.

Imaćemo mnogo zlata, to će biti i prilika za Narodonu banku Srbije da uvećava naše zlatne rezerve, koje su sada na najvećem nivou u istoriji Srbije, oko 37 tona, rekao je predsednik. On je rekao i da se neće lako rešiti energetska kriza i da će Srbija imati problem sa svim energentima.

Vučić je dodao da će Srbija izaći uspešnija od drugih u regionu i da je našla rešenje sa kineskim prijateljima. Najavio je ulaganje od 10 miliona evra u borsku bolnicu koja će biti jedna od najmodrnije opremljenih.

Na svečanosti otvaranja rudnika Vučiću su partneri iz Kine predali bakarnu stenu.

Predstavnik Borda Ziđin Majning grup Ćuou Guodžu je rekao da je Srbija važna i za ulaganje u rudarstvo, jer je bogata mineralnim bogatstvom. Ulaganje u Srbiju je velika strateška odluka, uz nastojanje da pomognemo Srbiji da postane druga zemlja u Evropi po prozivopdnji bakra, rekao je on.

Ambasadorka Kine Čen Bo naglasila je da novi rudnik ispunjava srpske zelene standarde.

Očekuje se da do kraja godine proizvodnja bakra dostigne udeo 18 odsto proizvodnje bakra u Evropi, a to će unaprediti ekonomski razvoj Srbije, rekla je Bo i napomenula da je rudnik do sada uposlio oko 500 srpskih radnika.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike