Srbija i Kazahstan potpisali dva memoranduma

|   Info
Srbija i Kazahstan potpisali su danas Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti kulture i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.
Foto: FoNet/MSP

 

Izvor: FoNet

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti kulture potpisali su ministarka kulture Maja Gojković i potpredsednik Vlade Kazahstana Murat Nurtleu, a Memorandum o razumevanju u oblasti sporta ministar sporta Zoran Gajić i Nurtleu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je na konferenciji za novinare, održanoj povodom potpisivanja memoranduma, da su odnosi Srbije i Kazahstana tradicionalno dobri i prijateljski.

Dačić je istakao da je Srbija zahvalna Kazahstanu što veoma dobro razume poziciju Srbije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i ukazao da Kazahstan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je rekao da je Srbija spremna da uvaži sve interese Kazahstana i koordinira nastupe sa tom državom na međunarodnoj sceni.

Dačić je najavio da će Nurtleu danas sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem potpisati sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Nurtleu je naveo da je sa Dačićem razgovorao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji i dodao da je 2022. godine trgovinska razmena bila oko 74 miliona dolara, što je tri puta više nego 2021. godine.

U Kazahstanu su, kako je rekao, registrovane 52 srpske kompanije i da je obim srpskih direktnih investicija premašio dva miliona dolara.

Nurtleu je istakao da je zbog visokog potencijala srpske  poljoprivrede Kazahstan zainteresovan za saradnju u toj oblasti.

On je rekao da je posebna pažnja posvećena mogućnostima u oblasti vojno-tehničke saradnje imajući u vidu napredni razvoj Srbije u toj oblasti.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar