U Prištini tvrde da su počeli pripreme za demarkaciju sa centralnom Srbijom

|   Info
Članovi Komisije kosovske vlade za demarkaciju granice, prikupljanjem dokumentacije, počeli su pripreme za obeležavanje linije sa centralnom Srbijom, izjavio je predsednik te komisije Špejtim Bulići.
Foto: FoNet

 

Izvor: RTS

Bulići je, kako prenose prištinski mediji, rekao da "ne vidi prepreku za obeležavanje granične linije".

"Pripreme u komisiji, prikupljanjem faktografske dokumentacije i izradom strategije, počele su na zahtev kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. U ovoj situaciji postoje određene promene graničnih linija koje su se desile u određenim periodima. Ali sve ove promene, koje su se dešavale na graničnoj liniji, pokrivene su dokumentacijom i političkim odlukama iz određenih vremenskih perioda", rekao je Bulići.

Prištinski mediji navode da može da se očekuje da na sledećem sastanku kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika Srbije Alekandra Vučića u Briselu, bude razmotreno i pitanje granične korekcije.

Tači je u jednom od poslednjih intervjua lokalnim medijima rekao da će sastanak sa Vučićem biti u prvom delu septembra, ali da i dalje nije precizirano o čemu će razgovarati.  

Analitičari u Prištini pozivaju na oprez prilikom rasprave o demarkaciji, dodajući da nijedna institucija nema pravo da odlučuje o teritoriji, savezima, miru, spoljnjem dugu, izuzev  kosovske skupštine.

"Predsednik zemlje bi trebalo da predstavlja pravno i ustavno jedinstvo u okviru svojih nadležnosti, člana 83. Samo skupština može da odlučuje o pitanjima koja se odnose na teritoriju i niko drugi ", kažu analitičari.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar