U sudskoj nagodbi Gugl platio 391,5 miliona dolara

|   Infotehno
Kompanija Gugl pristala je da plati 391,5 miliona dolara, kako se ne bi pokrenuo sudski postupak koji je protiv nje pokrenulo 40 američkih saveznih država.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, BBC

Državni tužioci su optužili Gugl da obmanjuje svoje korisnike u vezi sa prikupljanjem podataka o njihovim lokacijama, čak i kada oni prilikom podešavanja naloga isključe opciju za praćenje lokacije, prenosi BBC.

Kompaniji je naloženo da u budućnosti bude transparentna u vezi sa praćenjem lokacije i da razvije veb stranicu na kojoj će korisnici moći tačno da vide koji podaci se prikupljaju.

Ovo je najveća vansudska nagodba u sporu sa više saveznih država zbog ugrožavanja privatnosti u američkoj istoriji.

Prošlog meseca Gugl je zbog sličnih tužbi zbog sakupljanju podataka o lokaciji korisnika državi Arizona platio 85 miliona dolara, a tek ga čega suđenje po tužbama Teksasa, Indijane, Vašingtona i Distrikta Kolumbija.

Lokacije korisnika pomažu oglašivačima prilikom targetiranja proizvoda, pa Gugl od reklama ostvaruje godišnji prihod od 200 milijardi dolara.

Javni tužilac Oregona Elen Rozenblum, koja je vodila  slučaj u ime 40 država, rekla je da Gugl već četiri godine daje prioritet profitu u odnosu na privatnost, dodavši da to jeste lukavo, ali neprihvatljivo.  

"Potrošači veruju da su na Guglu isključili tragač lokacije, ali kompanija uprkos tome tajno nastavlja da registruje svako njihovo pomeranje i te podatke koriste oglašivači", kazala je Rozenblum.