Ursula von der Lejen počela balkansku turneju

|   Info
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen danas je, uoči Samita EU i zapadnog Balkana 6. oktobra, počela svoju balkansku turneju posetom Tirani gde joj je domaćin albanski premijer Edi Rama.
Foto: FoNet/Evropska komisija

 

Izvor: FoNet

Ursula von der Lejen sastala se i sa predsednikom Albanije Iljirom Metom.

Fon der Lejen će, posle Albanije, posetiti Severnu Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je u Briselu.

Danas popodne Fon der Lejen će otputovati u Skoplje i sastati se sa premijerom Zoranom Zaevom i predsednikom Stevom Pendarovskim, a u sredu ujutru boraviće u Prištini io reazgovarati sa predsednicom Vjosom Osmanijem i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Sledi put u Podgoricu i razgovori s predsednikom Milom Đukanovićem i premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Fon der Lejen će se u sredu u Beogradu sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, au četvrtak sa premijerkom Anom Brnabić.

Predsednica Evropske komisije će četvrtak ujutru sa predsednikom Srbije učestvovati u pokretanju projekta na železničkom koridoru 10, a prisustvovaće i potpisivanju ugovora za infrastrukturne projekt koje podržava EU.

Kasnije u četvrtak sledi poseta Bosna i Hercegovina gde će predsednica Komisije zajedno s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsedavajućim Saveta ministara Zoranom Tegeltijom prisustvovati svečanom otvaranju mosta Svilaj koji povezuje Hrvatsku i BiH.

Istog dana u Sarajevu Fon der lejen će se sastati sa članovima Predsedništva BiH.