Zaštita zasada krompira: Obavezna folijarna prihrana

|   Info
“Ne smemo dozvoliti zasušivanje zemljišta, ali ni preterivati sa azotnim đubrivom koje je nosilac prinosa” rekla je Mirjana Miljković, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini
Foto: TV Kopernikus

 

Povrtare ovih dana očekuje rasađivanje plodovitog povrća. Pojavila se plamenjača na krompiru, kao i povrtna stenica. Ona pričinjava štetu i tako dolazi do kovrdžanja vršnih listova:

-Zaštitari kažu da treba tretirati na bazi bifentrina u slučaju veće pojave. Zbog prisustva krompirove zlatice, obavezna je folijarna prihrana. Preporučuje se murtonik 19-9-27 koji se meša sa tretiranjem jer krompir veoma povoljno reaguje na folijarne tretmane. Sada je neka faza ogrtanja krompira, odnosno formiranje banka kao obavezne agrotehničke mere. Sa njom se vrši i prihrana od 200 do 250 kilograma kalijuma. Krompir zahteva veće količine đubriva koje utiču na prinos. Azotno đubrivo je nosilac prinosa, ali sa njim ne treba preterivati –rekla je Mira Miljković, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno-stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini.

Što se navodnjavanja tiče, iz Službe navode da se u ovom periodu ne sme dozvoliti zasušivanje zemljišta, jer to negativno utiče na prinos. Optimalne norme navodnjavanja su nekih 75 odsto od poljskog vodnog kapaciteta.

D.M.