Vučić: Srbija treba da se makne iz senke velikih

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju Beogradskog strateškog dijaloga da se više stvari promenilo u prethodnih šest meseci nego u protekloj deceniji.
Foto: buducnostsrbijeav

 

Izvor: FoNet

On je naglasio da je danas važno govoriti kako Srbija sagledava odnose u svetu i o poziciji Srbije u budućnosti i reakciji na političke i zdravstvene izazove u budućnosti.

Vučić je istekao da Srbija ostaje na evropskom putu, ali da neće da ide protiv saveznika i onih koji su pomogli Srbiji u vreme korona virusa i da mora da razvija odnose sa Rusijom, Kinom i SAD, a da na regionalnom nivou Srbija mora da radi na jačnju privrednog uticaja u regionu.

Srbija, po njegovom mišljenju, treba da gleda da se makne "iz senke velikih" i da će kada ne mogu da zamere predsedniku Francuske ili austrijskom kancelaru reći "'ajde
da zgazimo Vučića".

Vučić je ocenio da evropski put ne zavisi samo od Srbije i reformi, već i od dešavanja u Evropi i svetu.

On je rekao da su protiv ideje "malog Šengena" oni od kojih je to najmanje očekivao i da su to želeli da stopiraju jer ta ideja "nema tutora".

Vučić je rekao da nema toga ko nije očitao bukvicu pri pokušaju rešavanja pitanja Kosova i da se svi ponašaju kao da se to više tiče svih nego Srba i Albanaca i koji misle da problem treba rešiti u skladu sa njihovim geopolitičkim interesima.

Navodeći da je prosečna plata u martu bila 510 evra, Vučić je ocenio da će Srbija uskoro preteći Hrvatsku po bruto društvenom proizvodu.

Vučić je rekao i da će Srbija imati jednog konkurenta po rastu u Evropi i da će to biti jedna zemlja EU koja nije "naročito popularna u poslednje vreme u Briselu", a da su u
Srbiji u aprilu ekonomski rezultati loši, ali bolji od onoga što se očekivalo.

Foto: buducnostsrbijeav

Govoreći o situaciji u svetu, Vučić je ocenio da su u pandemiji svoju snagu pokazale Kina i Nemačka, a da je za Srbiju važno da gleda sta se dešava u svetu, jer se "stvari dramatično menjaju".

"Ako se sagleda uticaj korona virusa na ekonomije najmoćnijih zemalja sveta, uvidećete veliku snagu s kojom iz pandemije izlaze Nemačka i Kina", rekao je Vučić.

Nemačka, po njegovom mišljenju, ima apsolutnu dominaciju u Evropi, a Kina je prva izašla iz krize, prihvatila globalizaciju i preuzima ulogu jednog od ključnih igrača.

Vučić je rekao i da su Sjedinjene Države teško pogođene korona krizom i da se bliži svom broju poginulih iz Drugog svetskog rata, ali je da će SAD ekonomski početi da raste.

On je rekao da je ova zapažanja izneo prvi, kao i ocene solidarnosti u Evropi koju su kasnije "mnogi plagirali" i dodao da ono što je dopušteno Jupiteru nije i volu, da zna da je Srbija mala da bi on to mogao da govori, ali da ne želi da Srbije bude mala i politički nevažna.